ULAMA WARASATUL AMBIA

ULAMA WARASATUL AMBIA

Wahyu

Firman Allah Swt“ Janganlah kamu cenderung kepada KEZALIMAN kelak kamu akan disambar oleh api neraka.”

Berdoalah kepada Ku, nescaya akan Ku perkenankan bagimu, sesungguhnya orang-orang yang menyombongkan diri dari menyembah Ku akan masuk neraka jahannam dalam keadaan hina dina!
-Surah Al-Mukmin ayat 60

Peringatan Ilahi

Allah SWT. Berfirman:
(وَمَن يَعۡشُ عَن ذِكۡرِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ نُقَيِّضۡ لَهُ ۥ شَيۡطَـٰنً۬ا فَهُوَ لَهُ ۥ قَرِينٌ۬ (٣٦
Yang maksudnya:
”Dan sesiapa yang tidak mengendahkan pengajaran (Al-Quran yang diturunkan oleh Allah) Yang maha Pemurah, Kami akan adakan baginya Syaitan (yang menghasut dan menyesatkannya), lalu menjadilah Syaitan itu temannya yang tidak renggang daripadanya." [Surah Al-Zukhruf : 36.]

Surah al-Saff ayat 10-12:

Allah Taala menawarkan kemenangan di dalam firman-Nya dalam Surah al-Saff ayat 10-12:

"Wahai orang-orang yang beriman! Mahukah Aku tunjukkan sesuatu perniagaan yang boleh menyelamatkan kamu daripada azab seksa yang tidak terperi sakitnya?"

"Iaitu, kamu beriman kepada Allah dan Rasul-Nya serta kamu berjuang membela dan menegakkan agama Allah dengan harta benda dan diri kamu; yang demikian itulah yang lebih baik bagi kamu, jika kamu mengetahui."

"(Dengan itu) Allah akan mengampunkan dosa-dosa kamu dan memasukkan kamu ke dalam taman-taman (syurga) yang mengalir di bawahnya beberapa sungai, serta ditempatkan kamu di tempat-tempat tinggal yang sama ada dalam syurga 'Adn. Itulah kemenangan yang besar."

Pringatan

Imam Nawawi menyebut satu hadith dimana Rasulullah SAW diwahyukan melalui mimpi. Mimpi seorang Rasul adalah benar dan wahyu daripada Allah.

Rasulullah SAW melawat neraka dan dilihat mereka yang diseksa dalam neraka itu, orang yang berzina dan memakan riba’ dan menyebarkan maklumat yang buruk sehingga perbohongan itu tersebar dengan luas, apatah lagi maklumat itu menjadi fitnah.

Dilihat seorang yang disangkut dengan penyangkut besi didagunya menembusi pipi dan mata diseksa didalam neraka, bila ditanya siapa itu, itulah penyebar maklumat bohong diseluruh pelusuk.

Hadis peringatan

Dan sabda Rasulullah SAW, “Barangsiapa yang menunjukkan satu jalan yang baik lalu orang mengikut jalan itu, dia akan mendapat pahala kerana menjalankan tugasnya dan dia mendapat pahala selagi ada orang yang mengikutnya sehingga hari kiamat.

Dan barangsiapa yang menunjukkan jalan yang buruk,maka dia berdosa kerana melakukan kerja itu dan menerima tanggungjawab dosa yang sama dengan orang yang mengikutnya sehingga hari kiamat.

Beriman orang yang bertaqwa

Firman Allah

وَالَّذِينَ يَرْمُونَ الْمُحْصَنَاتِ ثُمَّ لَمْ يَأْتُوا بِأَرْبَعَةِ شُهَدَاء فَاجْلِدُوهُمْ ثَمَانِينَ جَلْدَةً وَلَا تَقْبَلُوا لَهُمْ شَهَادَةً أَبَدًا وَأُوْلَئِكَ هُمُ الْفَاسِقُونَ

dan orang-orang yang menuduh wanita-wanita yang baik-baik (berbuat zina) dan mereka tidak mendatangkan empat orang saksi, maka sebat (deralah) mereka (yang menuduh itu) delapan puluh kali dera, dan janganlah kamu terima kesaksian mereka buat selama-lamanya. Dan mereka itulah orang-orang yang fasik

Surah An-Nur : Ayat 4

Sungguhpun ayat ini menyebut mengenai tuduhan terhadap perempuan, namun hukumnya sama terhadap tuduhan ke atas kaum lelaki dan ianya menjadi sepakat para ulama' sebagaimana yang disebut di dalam Jame' Li ahkaamil Quran oleh al Qurtubi.

Tuduhan yang tidak menepati syara' dan pula perlakuan menyebarkan serta mempertontonkan video lucah kepada umum adalah suatu yang jelas bersalahan dengan agama dan mereka berdepan dengan hukum Qazaf serta undang - undang kerana memiliki dan menyebarkan video lucah.

Doa

YA ALLAH KAMI YANG HINA INI MENADAH TANGAN DAN MENGHARAPKAN PERTOLONGAN ENGKAU YA ALLAH:-

KAMI MEMOHON ENGKAU MEMPERI PERINGATAN ATAU HUKUMAN KEPADA TANGAN-TANGAN DAN ORANG-ORANG YANG JAHAT YANG BERUSAHA MENIPU RAKYAT SEMASA MENGUNDI DALAM PILIHAN RAYA DENGAN MENGADAKAN PELBAGAI CARA YANG SEMATA-MATA UNTUK MENIPU.
YA ALLAH BERILAH PERINGATAN ATAU PEMBALASAN KEPADA ORANG YANG BERTINDAK GANAS KEPADA RAKYAT. SESUNGGUNYA ENGKAU MAHA PERKASA DAN MAHA MENGETAHU.


YA ALLAH KAMI MENDERITA SEDIH DENGAN KEPUTUSAN ITU. YA ALLAH KEPUTUSAN ITU ADALAH SATU UJIAN YANG AMAT PERIT BAGI KAMI. MOHON TETAPLAH PENDIRIAN KAMI

YA ALLAH KAMI MEMOHON ENGKAU TUNJUKKANLAH HIKMAH KEHAKIMAN ITU SEMOGA AKAN MELEGAKAN KEDUKAAN DAN KESEDIHAN DIHATI KAMI.

YA ALLAH CELAKA DAN BINASALAH MEREKA YANG ZALIM ITU DENGAN KEHINAAN DAN KEPEDIHAN.

Fatwa

Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia memutuskan bahawa pelancong bukan Islam diharuskan memasuki masjid dan ruang solat dengan syarat mendapat keizinan pihak pengurusan masjid dan perlakuan serta tingkah laku mereka tidak mencemarkan kesucian masjid dan sentiasa terkawal dan beradab.

Guna agama cetus permusuhan kaum cemarkan Islam
- Dr Asri Bekas Mufti Perlis

Peringatan AL HUJURAT: - AYAT 6

AL HUJURAT: - AYAT 6

Hai orang-orang yang beriman, jika datang kepada kamu orang fasik membawa sesuatu berita, maka periksalah dengan teliti, agar kamu tidak menimpakan suatu musibah kepada sesuatu kaum tanpa mengetahui keadaannya yang menyebabkan kamu menyesal atas perbuatanmu itu.

Ustaz Azizan Razak

Beruk kalau kita buat tak peduli dekat dia, dia pun senyap (sengap) begitu saja. Tapi kalau kita layan dia, sergah dia, habis daun pokok cermai dihinggutnya- Semasa berucap di Stadium Sultan Abdul Halim Kedah.

Ahad, 12 Julai 2009

Ustaz Mat Saman Kati

Membaca jawapan dari sahabat yang menulis mengenai tokoh ini bila memberi penjelasan terhadap tulisan cucunya. Diakui kebenarannya bila isu ini dibincangkan bersama seorang sahabat. Perlu diketahui bahawa Tuan Guru ini amat dikenali dengan Tasaufnya. kerana itu barangkali cucunya terdidik atas ketasauffanya yang memanggilnya untuk menuliskanya sehingga sahabat kita dalam harakah.
Seorang sahabat memberitahu kemunculan atau mula muncul Tuan Guru ini berlaku dalam satu majlis di lenggong. Selepas pembacaan berzanji beliau dijemput untuk berbicara, dalam bicara sulungnya itu orang ramai dah dapat melihat kehebatan keilmuannya. lantas bermula dari itu jemputan demi jemputan keatasnya sehinggalah beliau menjadi begitu tersohor. Sikap itu terdidik dari pegangan tasaufnya. Barangkali pelajaran itu diamalkan oleh anak dan kini cucunya itu yang barangkali tidak sempat mempelajari dari datoknya secara direct. Kata raihan dalam nasyid iman itu tidak diwarisi barangkali ilmu juga tidak diwarisi. Cucu almarhum barangkali mempelajari salasialah keguruan datoknya itu. Cuma yang memuskilkan pembaca lain ialah kerana wadah yang di dokonginya iaitu akhbar sinar harian adalah media yang mempunyai agenda yeng tersembunyi terutama kepada parti politik yang menjadi pembangkan kepada kerajaan persekutuan. Banyak laporan dari akhbar ini menyebabkan ahli dan penyokong PR resah. Yang terbaru ialah melaporkan fitnah terhadap YB ADUN Lubuk Merbau dengan isu Chen Peng sehingga Bekas Perajurit Menghantar memo kepada YB tersebut..

1 ulasan:

 1. Assalamualikum, mohon penulis ambil maklum dan baca kembali surat yang dikirim oleh adik saya (cucu almarhum) kepada Sinar Harian. Kami tidak menyangkal bahawa datuk kami antara pejuang dan penyokong wadah PAS sehingga saat pemergiannya. Hinggakan dia tanpa gentar ketika berceramah di Jabatan2 Kerajaan secara langsung mengajak orang ramai menyokong PAS bagi menegakkan Islam di Malaysia. Seingat saya beliau pernah menyatakan pentingnya umat Islam menyokong PAS dalam satu ceramah keagamaan di UTM dalam tahun 1980 an di hadapan pentadbiran dan pengurusan UTM itu sendiri, ketika itu ayah saya bertugas di sana, malahan ayah saya ditegur melalui surat pentadbiran kerana ceramah berkenaan membawa isu politik dalam majlis rasmi kerajaan.

  Apa yang minta dibetulkan adalah isu keturunan (yang bukannya isu besar pun) dan secara rendah diri kami nyatakan bahawa datuk kami bukanlah pengasas PAS di Perak kerana kami tak mahu menenggelamkan jasa orang lain yang berusaha keras menubuhkan PAS lama sebelum Almarhum bergiat aktif dalam PAS.

  Cumanya perkara ini telah dibangkitkan ke pihak pengarang Harakah terlebih dahulu namun tiada sebarang tindakan diambil oleh pihak Harakah. Akibatnya adik saya bertindak memanjangkan surat asal (ke Harakah) kepada pihak Sinar Harian agar ada pihak dapat menegur sidang pengarang Harakah dan ianya akan lebih menarik perhatian mereka berbanding panggilan telefon bertalu2 yang diabaikan dari 'orang kampung' seperti kami. Cuma bila diterbitkan oleh Sinar Harian, isu yang diperbesarkan jadinya "Cucu Nafi Datuk Pengasas PAS". Walaupun isi nak dibangkitkan lain tapi telah digunakan sepenuhnya untuk diputar oleh SH bagi meremehkan Harakah (Saya akui ini adalah satu kesilapan bilamana kita mengadu hal kelemahan Harakah kepada orang lain, namun apakan daya, Harakah tak layan keluhan kami).

  Yang menyedihkan apabila Harakah mengeluarkan artikel balas yang seterusnya menghentam Almarhum datuk. Nampak sangat penulis tidak mengkaji sebenarnya latar belakang almarhum dan hanya sekadar mendengar kata orang lain. dikatakan almarhum datuk tidak konsisten, sekejap UMNO sekejap PAS.

  Untuk makluman, almarhum datuk telah terlibat dalam UMNO untuk memperjuangkan kemerdekaan kerana pada masa itu PAS belum ada. Tiada wadah lain yang dilihat lebih sesuai pada ketika itu. Bahkan almarhum telah bertanya secara peribadi pada Almarhum Dr Burhanuddin yang ditahan ISA oleh British ketika itu dan beliau membenarkan (untuk bersama UMNO).

  Ketika PAS ditubuhkan, almarhum datuk terus menyertai PAS dan pernah menjadi calon PAS di Kerian, Perak. Almarhum dituduh kembali pada UMNO apabila beliau dilantik menjadi ahli majlis Fatwa Negeri Perak, selalu dirujuk oleh Kerajaan Negeri (selaku penasihat agama Sultan ketika itu) dan sering keluar dalam program agama di RTM. Walhal beliau masih menyokong PAS cuma tidak seaktif sebelumnya disebabkan penumpuan lebih sebagai pendakwah. Bagi mengelakkan PAS di Perak berpecah-pecah atas sebab tuduh-menuduh ini, maka beliau mengambil sikap berdiam diri dan menumpukan kepada berdakwah sepenuhnya. Hasilnya beliau senang diterima oleh orang ramai kerana tidak kelihatan berpolitik samada oleh orang UMNO atau PAS. Ini sekaligus memudahkan usaha dakwah beliau tambahan pula ketika itu isu 'kafir-mengkafir' sangat hangat di persada politik negara.

  Namun sekali lagi saya tegaskan, beliau sangat2 menyokong PAS hingga ke akhir hayatnya. Bahkan ramai antara muridnya yang aktif dalam PAS dan salah satunya yang sangat dikenali di Perak adalah Almarhum Tuan Guru Hj. Sabran Asmawi, mantan Pesuruhjaya PAS Perak, ADUN Semanggol tahun 1999 - 2004.

  Sekian serba sedikit huraian saya agar penyokong-penyokong PAS atau pengikut2 Almarhum tidak terus tertanya-tanya dan berbalah-balah atas isu ini.

  Wallahualam...

  BalasPadam