ULAMA WARASATUL AMBIA

ULAMA WARASATUL AMBIA

Wahyu

Firman Allah Swt“ Janganlah kamu cenderung kepada KEZALIMAN kelak kamu akan disambar oleh api neraka.”

Berdoalah kepada Ku, nescaya akan Ku perkenankan bagimu, sesungguhnya orang-orang yang menyombongkan diri dari menyembah Ku akan masuk neraka jahannam dalam keadaan hina dina!
-Surah Al-Mukmin ayat 60

Peringatan Ilahi

Allah SWT. Berfirman:
(وَمَن يَعۡشُ عَن ذِكۡرِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ نُقَيِّضۡ لَهُ ۥ شَيۡطَـٰنً۬ا فَهُوَ لَهُ ۥ قَرِينٌ۬ (٣٦
Yang maksudnya:
”Dan sesiapa yang tidak mengendahkan pengajaran (Al-Quran yang diturunkan oleh Allah) Yang maha Pemurah, Kami akan adakan baginya Syaitan (yang menghasut dan menyesatkannya), lalu menjadilah Syaitan itu temannya yang tidak renggang daripadanya." [Surah Al-Zukhruf : 36.]

Surah al-Saff ayat 10-12:

Allah Taala menawarkan kemenangan di dalam firman-Nya dalam Surah al-Saff ayat 10-12:

"Wahai orang-orang yang beriman! Mahukah Aku tunjukkan sesuatu perniagaan yang boleh menyelamatkan kamu daripada azab seksa yang tidak terperi sakitnya?"

"Iaitu, kamu beriman kepada Allah dan Rasul-Nya serta kamu berjuang membela dan menegakkan agama Allah dengan harta benda dan diri kamu; yang demikian itulah yang lebih baik bagi kamu, jika kamu mengetahui."

"(Dengan itu) Allah akan mengampunkan dosa-dosa kamu dan memasukkan kamu ke dalam taman-taman (syurga) yang mengalir di bawahnya beberapa sungai, serta ditempatkan kamu di tempat-tempat tinggal yang sama ada dalam syurga 'Adn. Itulah kemenangan yang besar."

Pringatan

Imam Nawawi menyebut satu hadith dimana Rasulullah SAW diwahyukan melalui mimpi. Mimpi seorang Rasul adalah benar dan wahyu daripada Allah.

Rasulullah SAW melawat neraka dan dilihat mereka yang diseksa dalam neraka itu, orang yang berzina dan memakan riba’ dan menyebarkan maklumat yang buruk sehingga perbohongan itu tersebar dengan luas, apatah lagi maklumat itu menjadi fitnah.

Dilihat seorang yang disangkut dengan penyangkut besi didagunya menembusi pipi dan mata diseksa didalam neraka, bila ditanya siapa itu, itulah penyebar maklumat bohong diseluruh pelusuk.

Hadis peringatan

Dan sabda Rasulullah SAW, “Barangsiapa yang menunjukkan satu jalan yang baik lalu orang mengikut jalan itu, dia akan mendapat pahala kerana menjalankan tugasnya dan dia mendapat pahala selagi ada orang yang mengikutnya sehingga hari kiamat.

Dan barangsiapa yang menunjukkan jalan yang buruk,maka dia berdosa kerana melakukan kerja itu dan menerima tanggungjawab dosa yang sama dengan orang yang mengikutnya sehingga hari kiamat.

Beriman orang yang bertaqwa

Firman Allah

وَالَّذِينَ يَرْمُونَ الْمُحْصَنَاتِ ثُمَّ لَمْ يَأْتُوا بِأَرْبَعَةِ شُهَدَاء فَاجْلِدُوهُمْ ثَمَانِينَ جَلْدَةً وَلَا تَقْبَلُوا لَهُمْ شَهَادَةً أَبَدًا وَأُوْلَئِكَ هُمُ الْفَاسِقُونَ

dan orang-orang yang menuduh wanita-wanita yang baik-baik (berbuat zina) dan mereka tidak mendatangkan empat orang saksi, maka sebat (deralah) mereka (yang menuduh itu) delapan puluh kali dera, dan janganlah kamu terima kesaksian mereka buat selama-lamanya. Dan mereka itulah orang-orang yang fasik

Surah An-Nur : Ayat 4

Sungguhpun ayat ini menyebut mengenai tuduhan terhadap perempuan, namun hukumnya sama terhadap tuduhan ke atas kaum lelaki dan ianya menjadi sepakat para ulama' sebagaimana yang disebut di dalam Jame' Li ahkaamil Quran oleh al Qurtubi.

Tuduhan yang tidak menepati syara' dan pula perlakuan menyebarkan serta mempertontonkan video lucah kepada umum adalah suatu yang jelas bersalahan dengan agama dan mereka berdepan dengan hukum Qazaf serta undang - undang kerana memiliki dan menyebarkan video lucah.

Doa

YA ALLAH KAMI YANG HINA INI MENADAH TANGAN DAN MENGHARAPKAN PERTOLONGAN ENGKAU YA ALLAH:-

KAMI MEMOHON ENGKAU MEMPERI PERINGATAN ATAU HUKUMAN KEPADA TANGAN-TANGAN DAN ORANG-ORANG YANG JAHAT YANG BERUSAHA MENIPU RAKYAT SEMASA MENGUNDI DALAM PILIHAN RAYA DENGAN MENGADAKAN PELBAGAI CARA YANG SEMATA-MATA UNTUK MENIPU.
YA ALLAH BERILAH PERINGATAN ATAU PEMBALASAN KEPADA ORANG YANG BERTINDAK GANAS KEPADA RAKYAT. SESUNGGUNYA ENGKAU MAHA PERKASA DAN MAHA MENGETAHU.


YA ALLAH KAMI MENDERITA SEDIH DENGAN KEPUTUSAN ITU. YA ALLAH KEPUTUSAN ITU ADALAH SATU UJIAN YANG AMAT PERIT BAGI KAMI. MOHON TETAPLAH PENDIRIAN KAMI

YA ALLAH KAMI MEMOHON ENGKAU TUNJUKKANLAH HIKMAH KEHAKIMAN ITU SEMOGA AKAN MELEGAKAN KEDUKAAN DAN KESEDIHAN DIHATI KAMI.

YA ALLAH CELAKA DAN BINASALAH MEREKA YANG ZALIM ITU DENGAN KEHINAAN DAN KEPEDIHAN.

Fatwa

Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia memutuskan bahawa pelancong bukan Islam diharuskan memasuki masjid dan ruang solat dengan syarat mendapat keizinan pihak pengurusan masjid dan perlakuan serta tingkah laku mereka tidak mencemarkan kesucian masjid dan sentiasa terkawal dan beradab.

Guna agama cetus permusuhan kaum cemarkan Islam
- Dr Asri Bekas Mufti Perlis

Peringatan AL HUJURAT: - AYAT 6

AL HUJURAT: - AYAT 6

Hai orang-orang yang beriman, jika datang kepada kamu orang fasik membawa sesuatu berita, maka periksalah dengan teliti, agar kamu tidak menimpakan suatu musibah kepada sesuatu kaum tanpa mengetahui keadaannya yang menyebabkan kamu menyesal atas perbuatanmu itu.

Ustaz Azizan Razak

Beruk kalau kita buat tak peduli dekat dia, dia pun senyap (sengap) begitu saja. Tapi kalau kita layan dia, sergah dia, habis daun pokok cermai dihinggutnya- Semasa berucap di Stadium Sultan Abdul Halim Kedah.

Rabu, 19 Januari 2011

Dakwah PAS yang terbuka.

Isteri Lee Kuan Yew meninggal Tok Guru Ziarah. Keluarga Sosilawati Tok Guru Ziarah. Keluarga Kugan Tok Guru Hantar sumbangan dan simpati.
PAS berdakwah bukan sahaja kepada yang hidup malah kepada yang telah pergi. Bagi keluarga yang telah meninggal PAS ziarah dengan harapan keluarga itu bersabar.
Sebaliknya umno tidak begitu.

Fan Yew Teng kawan PAS
Subky Latif

PADA malam 5 Januari 2011 lalu saya hadir dalam satu majlis khas memperingati mendiang Fan Yew Teng anjuran DAP pusat di Dewan YMCA Kuala Lumpur.

Penasihat DAP Lim Kit Siang, Dr. Chen Man Hin, Pengerusi DAP Karpal Singh antara yang hadir. Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng menjadi orang pertama dari sebaris orang kenamaan kenalan mendiang Fan memulakan kata-kata kenangan terhadapnya sebagai seorang perwira negara terbilang yang hidupnya amat sederhana.

Fan meninggal dalam usia 68 tahun di Bangkok awal Desember lalu kerana mengidap sejenis penyakit kenser. Dia adalah seorang pimpinan muda DAP sejak awal menjadi MP termuda pada tahun 1969 seangkatan dengan Lim Kit Siang, Lee Lam Thye yang sudah tidak ada dalam DAP dan Goh Hock Guan, Setiausaha Agung DAP yang kedua yang juga hilang dari politik.

Entah mengapa Fan yang pernah memangku Setiausaha Agung DAP semasa Lim Kit Siang ditahan di bawah ISA telah terpisah dari DAP menyertai beberapa NGO menentang perang Amerika dan imperialis di mana-mana di dunia. Dia membela semua orang yang tertindas dari setiap agama dan bangsa.

Tetapi hujung 90an dia kembali ke dalam DAP dan mati sebagai seorang DAP.

Saya adalah antara orang PAS yang dijemput untuk memberi kata-kata penghormatan kepada Fan kerana saya kenal dia sejak dia mula menjadi Ahli Parlimen.

Saya kenal Fan sebagai antara orang Cina yang menjadi kawan kepada PAS sejak orang bukan Melayu masih takut kepada PAS dan dia muncul di majlis PAS ketika PAS menghadapi kesukaran untuk memperkenalkan PAS kepada masyarakat bukan Islam.

Kemudian apabila PAS memperkenalkan sisipan bahagian Inggeris Harakah, maka Fan menjadi kolomnis yang setia. Sehingga setahun lalu tulisannya tidak ada lagi dan saya tidak tahu mengapa. Saya tidak tahu tentang keuzurannya. Saya tahu dia pulang menghadapi Tuhan apabila membaca tulisan Lit Kit Siang mengenanginya di Harakah.

Usaha awal PAS untuk mendekati masyarakat bukan Islam awal tahun 80an, Fan sudah tidak ada dalam DAP. PAS Wilayah Persekutuan menganjurkan beberapa seminar mengenai Islam dan perundangannya di Dewan Bahasa dan Pustaka di Dewan Perhimpunan Cina Selangor di Kuala Lumpur Fan sering hadir sebagai pembentang kertas kerja dan peserta yang aktif.

Ketika itu PAS pantang bertemu dengan DAP. Sebarang kerjasama PAS dan DAP amat sensitif. PAS amat takut menemui DAP kerana ia akan menjadi momokan besar Umno yang sukar dipatahkan. Bahkan DAP pula tidak berani mendekati PAS kerana ia akan menjadi modal besar MCA yang menyulitkan DAP.

Maka Fan Yew Tenglah orang yang berani hadir ke tengah orang PAS. Sejak itu saya menyarankan untuk berbincang dengan DAP. Kedau-duanya tidak bersedia. Yang bersedia ialah Fan yang memimpin sebuah parti kecil serpihan DAP yang dikenali SDP.

Saya bertemunya beberapa kali di Ipoh bagi mengadakan persefahaman pilihan raya menjelang PRU 1986. Selepas itu dia tidak meneruskan politik partinya itu tetapi tetap cergas dalam NGO menentang kezaliman.

Ada yang memberitahu saya Fan mempelajari banyak aspek kemurnian Islam terutama keadilannya. Dalam ucapan dan tulisannya selalu memetik aspek keadilan Islam sebagai mana yang acap dibuat oleh pimpinan muda DAP sekarang termasuk Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng.

Sehingga ada yang menyangka Fan mungkin menganut Islam dan ramai yang mengenalinya mengharapkan dia bertukar agama.

Tetapi kami tidak dapat mengubah kepercayaan seseorang. Hanya Allah yang berkuasa berbuat demikian.

Pada PAS kalau Fan tidak boleh menjadi Islam, kita sudah cukup gembira dia menjadi kawan kepada orang Islam dengan menjadi seorang yang cenderung dan berfikiran Islam. Adalah satu rahmat kalau semua Malaysia boleh menjadi Islam. Tetapi ia suatu yang tidak dapat difikirkan. Kita sudah bersyukur kalau rakyat seperti Fan menjadi kawan kepada Islam sebagai rakyat yang berfikiran Islam di samping mempunyai pegangan agama sendiri.

Fan adalah rakan yang memulakan kecenderungan itu dan sekarang orang bukan Islam yang menjadi kawan kepada PAS berada di mana-mana dalam masyakat kita. Orang yang menjadi kawan PAS itu adalah kawan Islam.

Muafakat berkawan antara PAS dan DAP yang payah dipecah oleh musuh politik mereka sekarang adalah satu sambutan menggalakkan yang dimulakan dengan penglibatan Fan lebih 20 tahun dulu.

Penampilan awal Fan itu dapat saya kira sebagai penampilan DAP menjadi kawan PAS yang setia. Maka pemergian Fan dalam suasana PAS dan DAP sedang meningkatkan setiakawannya adalah satu kehilangan yang besar.

Tiada ulasan:

Catat Komen