ULAMA WARASATUL AMBIA

ULAMA WARASATUL AMBIA

Wahyu

Firman Allah Swt“ Janganlah kamu cenderung kepada KEZALIMAN kelak kamu akan disambar oleh api neraka.”

Berdoalah kepada Ku, nescaya akan Ku perkenankan bagimu, sesungguhnya orang-orang yang menyombongkan diri dari menyembah Ku akan masuk neraka jahannam dalam keadaan hina dina!
-Surah Al-Mukmin ayat 60

Peringatan Ilahi

Allah SWT. Berfirman:
(وَمَن يَعۡشُ عَن ذِكۡرِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ نُقَيِّضۡ لَهُ ۥ شَيۡطَـٰنً۬ا فَهُوَ لَهُ ۥ قَرِينٌ۬ (٣٦
Yang maksudnya:
”Dan sesiapa yang tidak mengendahkan pengajaran (Al-Quran yang diturunkan oleh Allah) Yang maha Pemurah, Kami akan adakan baginya Syaitan (yang menghasut dan menyesatkannya), lalu menjadilah Syaitan itu temannya yang tidak renggang daripadanya." [Surah Al-Zukhruf : 36.]

Surah al-Saff ayat 10-12:

Allah Taala menawarkan kemenangan di dalam firman-Nya dalam Surah al-Saff ayat 10-12:

"Wahai orang-orang yang beriman! Mahukah Aku tunjukkan sesuatu perniagaan yang boleh menyelamatkan kamu daripada azab seksa yang tidak terperi sakitnya?"

"Iaitu, kamu beriman kepada Allah dan Rasul-Nya serta kamu berjuang membela dan menegakkan agama Allah dengan harta benda dan diri kamu; yang demikian itulah yang lebih baik bagi kamu, jika kamu mengetahui."

"(Dengan itu) Allah akan mengampunkan dosa-dosa kamu dan memasukkan kamu ke dalam taman-taman (syurga) yang mengalir di bawahnya beberapa sungai, serta ditempatkan kamu di tempat-tempat tinggal yang sama ada dalam syurga 'Adn. Itulah kemenangan yang besar."

Pringatan

Imam Nawawi menyebut satu hadith dimana Rasulullah SAW diwahyukan melalui mimpi. Mimpi seorang Rasul adalah benar dan wahyu daripada Allah.

Rasulullah SAW melawat neraka dan dilihat mereka yang diseksa dalam neraka itu, orang yang berzina dan memakan riba’ dan menyebarkan maklumat yang buruk sehingga perbohongan itu tersebar dengan luas, apatah lagi maklumat itu menjadi fitnah.

Dilihat seorang yang disangkut dengan penyangkut besi didagunya menembusi pipi dan mata diseksa didalam neraka, bila ditanya siapa itu, itulah penyebar maklumat bohong diseluruh pelusuk.

Hadis peringatan

Dan sabda Rasulullah SAW, “Barangsiapa yang menunjukkan satu jalan yang baik lalu orang mengikut jalan itu, dia akan mendapat pahala kerana menjalankan tugasnya dan dia mendapat pahala selagi ada orang yang mengikutnya sehingga hari kiamat.

Dan barangsiapa yang menunjukkan jalan yang buruk,maka dia berdosa kerana melakukan kerja itu dan menerima tanggungjawab dosa yang sama dengan orang yang mengikutnya sehingga hari kiamat.

Beriman orang yang bertaqwa

Firman Allah

وَالَّذِينَ يَرْمُونَ الْمُحْصَنَاتِ ثُمَّ لَمْ يَأْتُوا بِأَرْبَعَةِ شُهَدَاء فَاجْلِدُوهُمْ ثَمَانِينَ جَلْدَةً وَلَا تَقْبَلُوا لَهُمْ شَهَادَةً أَبَدًا وَأُوْلَئِكَ هُمُ الْفَاسِقُونَ

dan orang-orang yang menuduh wanita-wanita yang baik-baik (berbuat zina) dan mereka tidak mendatangkan empat orang saksi, maka sebat (deralah) mereka (yang menuduh itu) delapan puluh kali dera, dan janganlah kamu terima kesaksian mereka buat selama-lamanya. Dan mereka itulah orang-orang yang fasik

Surah An-Nur : Ayat 4

Sungguhpun ayat ini menyebut mengenai tuduhan terhadap perempuan, namun hukumnya sama terhadap tuduhan ke atas kaum lelaki dan ianya menjadi sepakat para ulama' sebagaimana yang disebut di dalam Jame' Li ahkaamil Quran oleh al Qurtubi.

Tuduhan yang tidak menepati syara' dan pula perlakuan menyebarkan serta mempertontonkan video lucah kepada umum adalah suatu yang jelas bersalahan dengan agama dan mereka berdepan dengan hukum Qazaf serta undang - undang kerana memiliki dan menyebarkan video lucah.

Doa

YA ALLAH KAMI YANG HINA INI MENADAH TANGAN DAN MENGHARAPKAN PERTOLONGAN ENGKAU YA ALLAH:-

KAMI MEMOHON ENGKAU MEMPERI PERINGATAN ATAU HUKUMAN KEPADA TANGAN-TANGAN DAN ORANG-ORANG YANG JAHAT YANG BERUSAHA MENIPU RAKYAT SEMASA MENGUNDI DALAM PILIHAN RAYA DENGAN MENGADAKAN PELBAGAI CARA YANG SEMATA-MATA UNTUK MENIPU.
YA ALLAH BERILAH PERINGATAN ATAU PEMBALASAN KEPADA ORANG YANG BERTINDAK GANAS KEPADA RAKYAT. SESUNGGUNYA ENGKAU MAHA PERKASA DAN MAHA MENGETAHU.


YA ALLAH KAMI MENDERITA SEDIH DENGAN KEPUTUSAN ITU. YA ALLAH KEPUTUSAN ITU ADALAH SATU UJIAN YANG AMAT PERIT BAGI KAMI. MOHON TETAPLAH PENDIRIAN KAMI

YA ALLAH KAMI MEMOHON ENGKAU TUNJUKKANLAH HIKMAH KEHAKIMAN ITU SEMOGA AKAN MELEGAKAN KEDUKAAN DAN KESEDIHAN DIHATI KAMI.

YA ALLAH CELAKA DAN BINASALAH MEREKA YANG ZALIM ITU DENGAN KEHINAAN DAN KEPEDIHAN.

Fatwa

Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia memutuskan bahawa pelancong bukan Islam diharuskan memasuki masjid dan ruang solat dengan syarat mendapat keizinan pihak pengurusan masjid dan perlakuan serta tingkah laku mereka tidak mencemarkan kesucian masjid dan sentiasa terkawal dan beradab.

Guna agama cetus permusuhan kaum cemarkan Islam
- Dr Asri Bekas Mufti Perlis

Peringatan AL HUJURAT: - AYAT 6

AL HUJURAT: - AYAT 6

Hai orang-orang yang beriman, jika datang kepada kamu orang fasik membawa sesuatu berita, maka periksalah dengan teliti, agar kamu tidak menimpakan suatu musibah kepada sesuatu kaum tanpa mengetahui keadaannya yang menyebabkan kamu menyesal atas perbuatanmu itu.

Ustaz Azizan Razak

Beruk kalau kita buat tak peduli dekat dia, dia pun senyap (sengap) begitu saja. Tapi kalau kita layan dia, sergah dia, habis daun pokok cermai dihinggutnya- Semasa berucap di Stadium Sultan Abdul Halim Kedah.

Ahad, 31 Julai 2011

SPRM perlu bertanggungjawab dengan sepenuhnya ke atas kematian Teoh Beng Hock

Kenyataan media oleh Ean Yong Hian Wah di Shah Alam pada hari Sabtu, 30hb Julai 2011:

SPRM perlu bertanggungjawab dengan sepenuhnya ke atas kematian Teoh Beng Hock

Walaupun saya tidak setuju dengan keputusan yang dibuat oleh Suruhanjaya Diraja Untuk Menyiasat Kematian Teoh Beng Hock, iaitu beliau didorong untuk membunuh diri, tetapi ia telah jelas menunjukan bahawa Suruhanjaya Pencegah Rasuah Malaysia (SPRM) perlu bertanggungjawab dengan sepenuhnya ke atas kematian Teoh Beng Hock. Ini seperti apa yang ditulis didalam laporan tersebut:

[119] Setelah mempertimbangkan semua keterangan secara menyeluruh, kami mendapati bahawa TBH telah didorong untuk membunuh diri oleh soal siasat yang agresif, berlarutan, menindas dan keji yang dikenakan ke atasnya oleh pegawai SPRM tertentu yang melibat dalam operasi yang sedang berjalan oleh SPRM Selangor pada malam 15hb dan memasuki pagi 16hb.

[225] Semasa sesi soal siasatnya, TBH terpaksa berhadapan dengan jaguh-jaguh soal siasat SPRM seperti Arman yang merupakan pembuli [yang akan memanipulasikan saksi untuk mendapatkan keterangan], Ashraf yang merupakan pendera [seorang yang penuh tipu muslihat[berlagak seperti Machiavelli] dalam caranya bagi mendapat bukti] dan HH yang merupakan seorang ketua yang angkuh [yang tidak ragu-ragu untuk berbohong asalkan hasratnya tercapai, biar dengan apa cara sekalipun].

Jikalau kita meneliti kes ini, operasi untuk menyiasat peruntukkan wakil rakyat Pakatan Rakyat Selangor secara besar-besaran pada tahun 2009, merupakan satu tindakan yang berunsur politik untuk merampas kuasa dan menjatuhkan Kerajaan Negeri Selangor yang dirancang oleh Barisan Nasional. Ini boleh kita ketahui melalui laporan di para [183] dan [184] bahawa bekas Timbalan Pengarah SPRM Selangor Hishamuddin Hashim melancarkan operasi ini "hanya didasarkan atas kepercayaan semata-mata dan tidak disokong oleh fakta-fakta sokongan" dan "mengerakkan keseluruhan SPRM Selangor serta mendapatkan tenaga kerja sokongan daripada pejabat-pejabat SPRM yang lain untuk tujuan ini". Laporan tersebut juga membongkar kemungkinan besar kebabitkan Dato¡¯ Seri Mohamad Khir Toyo, bekas Menteri Besar Selangor di dalam kes ini.

Malang sekali, Ketua Bahagian MCA Serdang dan juga bekas ADUN Seri Kembangan Dato' Liew Yuen Keong serta peminpin-peminpin MCA memutarbalikkan fakta dan kisah sebenar kematian TBH dan cuba untuk melindungi pegawai-pegawai SPRM yang bersalah. Sebenarnya, tindakan MCA dan Barisan Nasional dengan menggunakan apa sahaja sebagai senjata untuk merampaskan kuasa di negeri Selangor akhirnya menyebabkan kematian TBH.

Dalam masa dua tahun ini, DAP dan juga badan-badan NGO telah banyak kali menganjur forum dan perhimpunan aman untuk menuntut keadilan dan mencari kebenaran terhadap kematian TBH. Tetapi kita tidak pernah melihat peminpin-peminpin MCA menyertai dan mengambil bahagian dalam apa-apa aktiviti tersebut.

Apa yang belaku pada 25hb Julai di depan Dewan Orang Ramai Seri Kembangan merupakan sebuah lakonan Dato' Liew dan peminpin-peminpin MCA untuk mendapat publisiti murah. Mereka berpakai baju kuning dan berpura-pura menjadi sebagai "kawan baik" TBH. Sebenarnya, selama dua tahun ini mereka tidak pernah melakukan apa-apa untuk menegakkan keadilan untuk TBH. Gambar-gambar yang kita tunjukkan telah jelas menunjukkan bahawa Dato' Liew dan peminpin-peminpin MCA telah menperalatkan pelajar-pelajar untuk mendemostrasi di depan dewan tersebut. Dato' Liew dan peminpin-peminpin MCA telah berbohong dengan mengatakan mereka merupakan kawan baik kepada TBH.

Tindakan yang tidak bermoral ini perlu digutuk dengan sekeras-kerasnya. Mereka bukan sahaja berbohong, tetapi juga tidak hormat kepada mendiang TBH.

Tiada ulasan:

Catat Komen