ULAMA WARASATUL AMBIA

ULAMA WARASATUL AMBIA

Wahyu

Firman Allah Swt“ Janganlah kamu cenderung kepada KEZALIMAN kelak kamu akan disambar oleh api neraka.”

Berdoalah kepada Ku, nescaya akan Ku perkenankan bagimu, sesungguhnya orang-orang yang menyombongkan diri dari menyembah Ku akan masuk neraka jahannam dalam keadaan hina dina!
-Surah Al-Mukmin ayat 60

Peringatan Ilahi

Allah SWT. Berfirman:
(وَمَن يَعۡشُ عَن ذِكۡرِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ نُقَيِّضۡ لَهُ ۥ شَيۡطَـٰنً۬ا فَهُوَ لَهُ ۥ قَرِينٌ۬ (٣٦
Yang maksudnya:
”Dan sesiapa yang tidak mengendahkan pengajaran (Al-Quran yang diturunkan oleh Allah) Yang maha Pemurah, Kami akan adakan baginya Syaitan (yang menghasut dan menyesatkannya), lalu menjadilah Syaitan itu temannya yang tidak renggang daripadanya." [Surah Al-Zukhruf : 36.]

Surah al-Saff ayat 10-12:

Allah Taala menawarkan kemenangan di dalam firman-Nya dalam Surah al-Saff ayat 10-12:

"Wahai orang-orang yang beriman! Mahukah Aku tunjukkan sesuatu perniagaan yang boleh menyelamatkan kamu daripada azab seksa yang tidak terperi sakitnya?"

"Iaitu, kamu beriman kepada Allah dan Rasul-Nya serta kamu berjuang membela dan menegakkan agama Allah dengan harta benda dan diri kamu; yang demikian itulah yang lebih baik bagi kamu, jika kamu mengetahui."

"(Dengan itu) Allah akan mengampunkan dosa-dosa kamu dan memasukkan kamu ke dalam taman-taman (syurga) yang mengalir di bawahnya beberapa sungai, serta ditempatkan kamu di tempat-tempat tinggal yang sama ada dalam syurga 'Adn. Itulah kemenangan yang besar."

Pringatan

Imam Nawawi menyebut satu hadith dimana Rasulullah SAW diwahyukan melalui mimpi. Mimpi seorang Rasul adalah benar dan wahyu daripada Allah.

Rasulullah SAW melawat neraka dan dilihat mereka yang diseksa dalam neraka itu, orang yang berzina dan memakan riba’ dan menyebarkan maklumat yang buruk sehingga perbohongan itu tersebar dengan luas, apatah lagi maklumat itu menjadi fitnah.

Dilihat seorang yang disangkut dengan penyangkut besi didagunya menembusi pipi dan mata diseksa didalam neraka, bila ditanya siapa itu, itulah penyebar maklumat bohong diseluruh pelusuk.

Hadis peringatan

Dan sabda Rasulullah SAW, “Barangsiapa yang menunjukkan satu jalan yang baik lalu orang mengikut jalan itu, dia akan mendapat pahala kerana menjalankan tugasnya dan dia mendapat pahala selagi ada orang yang mengikutnya sehingga hari kiamat.

Dan barangsiapa yang menunjukkan jalan yang buruk,maka dia berdosa kerana melakukan kerja itu dan menerima tanggungjawab dosa yang sama dengan orang yang mengikutnya sehingga hari kiamat.

Beriman orang yang bertaqwa

Firman Allah

وَالَّذِينَ يَرْمُونَ الْمُحْصَنَاتِ ثُمَّ لَمْ يَأْتُوا بِأَرْبَعَةِ شُهَدَاء فَاجْلِدُوهُمْ ثَمَانِينَ جَلْدَةً وَلَا تَقْبَلُوا لَهُمْ شَهَادَةً أَبَدًا وَأُوْلَئِكَ هُمُ الْفَاسِقُونَ

dan orang-orang yang menuduh wanita-wanita yang baik-baik (berbuat zina) dan mereka tidak mendatangkan empat orang saksi, maka sebat (deralah) mereka (yang menuduh itu) delapan puluh kali dera, dan janganlah kamu terima kesaksian mereka buat selama-lamanya. Dan mereka itulah orang-orang yang fasik

Surah An-Nur : Ayat 4

Sungguhpun ayat ini menyebut mengenai tuduhan terhadap perempuan, namun hukumnya sama terhadap tuduhan ke atas kaum lelaki dan ianya menjadi sepakat para ulama' sebagaimana yang disebut di dalam Jame' Li ahkaamil Quran oleh al Qurtubi.

Tuduhan yang tidak menepati syara' dan pula perlakuan menyebarkan serta mempertontonkan video lucah kepada umum adalah suatu yang jelas bersalahan dengan agama dan mereka berdepan dengan hukum Qazaf serta undang - undang kerana memiliki dan menyebarkan video lucah.

Doa

YA ALLAH KAMI YANG HINA INI MENADAH TANGAN DAN MENGHARAPKAN PERTOLONGAN ENGKAU YA ALLAH:-

KAMI MEMOHON ENGKAU MEMPERI PERINGATAN ATAU HUKUMAN KEPADA TANGAN-TANGAN DAN ORANG-ORANG YANG JAHAT YANG BERUSAHA MENIPU RAKYAT SEMASA MENGUNDI DALAM PILIHAN RAYA DENGAN MENGADAKAN PELBAGAI CARA YANG SEMATA-MATA UNTUK MENIPU.
YA ALLAH BERILAH PERINGATAN ATAU PEMBALASAN KEPADA ORANG YANG BERTINDAK GANAS KEPADA RAKYAT. SESUNGGUNYA ENGKAU MAHA PERKASA DAN MAHA MENGETAHU.


YA ALLAH KAMI MENDERITA SEDIH DENGAN KEPUTUSAN ITU. YA ALLAH KEPUTUSAN ITU ADALAH SATU UJIAN YANG AMAT PERIT BAGI KAMI. MOHON TETAPLAH PENDIRIAN KAMI

YA ALLAH KAMI MEMOHON ENGKAU TUNJUKKANLAH HIKMAH KEHAKIMAN ITU SEMOGA AKAN MELEGAKAN KEDUKAAN DAN KESEDIHAN DIHATI KAMI.

YA ALLAH CELAKA DAN BINASALAH MEREKA YANG ZALIM ITU DENGAN KEHINAAN DAN KEPEDIHAN.

Fatwa

Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia memutuskan bahawa pelancong bukan Islam diharuskan memasuki masjid dan ruang solat dengan syarat mendapat keizinan pihak pengurusan masjid dan perlakuan serta tingkah laku mereka tidak mencemarkan kesucian masjid dan sentiasa terkawal dan beradab.

Guna agama cetus permusuhan kaum cemarkan Islam
- Dr Asri Bekas Mufti Perlis

Peringatan AL HUJURAT: - AYAT 6

AL HUJURAT: - AYAT 6

Hai orang-orang yang beriman, jika datang kepada kamu orang fasik membawa sesuatu berita, maka periksalah dengan teliti, agar kamu tidak menimpakan suatu musibah kepada sesuatu kaum tanpa mengetahui keadaannya yang menyebabkan kamu menyesal atas perbuatanmu itu.

Ustaz Azizan Razak

Beruk kalau kita buat tak peduli dekat dia, dia pun senyap (sengap) begitu saja. Tapi kalau kita layan dia, sergah dia, habis daun pokok cermai dihinggutnya- Semasa berucap di Stadium Sultan Abdul Halim Kedah.

Khamis, 5 Julai 2012PAS desak PM jelaskan penamatan jawatan KP Perkhidmatan Awam


Oleh Amin Iskandar
KUALA LUMPUR, 3 Jul — Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar hari ini mendesak perdana menteri, Datuk Seri Najib Razak jelaskan sebab mengapa khidmat Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam, Tan Sri Abu Bakar Abdullah ditamatkan pada 1 Julai lalu.
Menurut ahli parlimen Pokok Sena itu, kontrak perkhidmatan Abu Bakar seharusnya tamat tempoh dalam masa tiga tahun lagi.
"Tan Sri Abu Bakar Abdullah baru sahaja menandatangani surat untuk melanjutkan tugasnya sehingga umur 60 tahun dan beliau sekarang ini baru berumur 57 tahun.
"1.4 juta penjawat awam dan seluruh rakyat Malaysia ingin mengetahui mengenai misteri penamatan jawatan beliau," kata Mahfuz (gambar) lagi.
Mahfuz mendakwa bekas Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam ditamatkan oleh kerana terdapatnya amalan politik di peringkat tertinggi penjawat awam mengambil contoh mantan ketua setiausaha negara, Tan Sri Mohd Sidek Hassan yang dilantik sebagai Pengerusi Petronas sehari selepas tamat perkhidmatan.
Naib Presiden PAS itu merujuk kepada khabar angin yang menyatakan Abu Bakar ditamatkan perkhidmatan akibat daripada kontroversi skim Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SBPA) baru-baru ini yang dibatalkan selepas mendapat bantahan majoriti penjawat awam yang berjawatan rendah.
“Tidak adil untuk menjadikan Abu Bakar kambing hitam kepada kegagalan SBPA. SBPA sudah bermula semenjak Tan Sri Ismail Adam menjadi Ketua Pengarah lagi.
“Majlis Gaji Kebangsaan yang dipengerusikan oleh perdana menteri turut maklum dengan SBPA dan menyokong sepenuhnya sebelum ditarik balik,” kata bekas ketua pemuda PAS itu.
Ahli parlimen Pokok Sena itu mendakwa, Tan Sri Abu Bakar ditamatkan perkhidmatan dengan menggunakan Perkara 49 Peraturan-Peraturan Pegawai Awam (Kelakuan dan Tatatertib) 1993.
“Peraturan 49 hanya digunakan untuk kes-kes yang melibatkan isu ketenteraman awam dan perkara-perkara yang boleh merugikan negara.
“Kerajaan harus jelaskan kepada orang ramai, apakah yang dilakukan oleh Abu Bakar sehingga menganggu ketenteraman awam atau SBPA yang dijadikan sebab,” gesa Mahfuz.
Abu Bakar sebelum ini dilaporkan enggan memberikan komen tentang sebab-sebab penamatan perkhidmatannya tetapi berkata bahawa beliau bersedih dengan peristiwa itu.
Penamatan perkhidmatan Abu Bakar berlaku timbul tatkala perbincangan mengenai sikap neutral penjawat awam timbul akibat daripada kenyataan Ketua Setiausaha Negara baru, Datuk Seri Ali Hamsa yang mahu penjawat awam tidak terpengaruh kepada janji pembangkang.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan