ULAMA WARASATUL AMBIA

ULAMA WARASATUL AMBIA

Wahyu

Firman Allah Swt“ Janganlah kamu cenderung kepada KEZALIMAN kelak kamu akan disambar oleh api neraka.”

Berdoalah kepada Ku, nescaya akan Ku perkenankan bagimu, sesungguhnya orang-orang yang menyombongkan diri dari menyembah Ku akan masuk neraka jahannam dalam keadaan hina dina!
-Surah Al-Mukmin ayat 60

Peringatan Ilahi

Allah SWT. Berfirman:
(وَمَن يَعۡشُ عَن ذِكۡرِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ نُقَيِّضۡ لَهُ ۥ شَيۡطَـٰنً۬ا فَهُوَ لَهُ ۥ قَرِينٌ۬ (٣٦
Yang maksudnya:
”Dan sesiapa yang tidak mengendahkan pengajaran (Al-Quran yang diturunkan oleh Allah) Yang maha Pemurah, Kami akan adakan baginya Syaitan (yang menghasut dan menyesatkannya), lalu menjadilah Syaitan itu temannya yang tidak renggang daripadanya." [Surah Al-Zukhruf : 36.]

Surah al-Saff ayat 10-12:

Allah Taala menawarkan kemenangan di dalam firman-Nya dalam Surah al-Saff ayat 10-12:

"Wahai orang-orang yang beriman! Mahukah Aku tunjukkan sesuatu perniagaan yang boleh menyelamatkan kamu daripada azab seksa yang tidak terperi sakitnya?"

"Iaitu, kamu beriman kepada Allah dan Rasul-Nya serta kamu berjuang membela dan menegakkan agama Allah dengan harta benda dan diri kamu; yang demikian itulah yang lebih baik bagi kamu, jika kamu mengetahui."

"(Dengan itu) Allah akan mengampunkan dosa-dosa kamu dan memasukkan kamu ke dalam taman-taman (syurga) yang mengalir di bawahnya beberapa sungai, serta ditempatkan kamu di tempat-tempat tinggal yang sama ada dalam syurga 'Adn. Itulah kemenangan yang besar."

Pringatan

Imam Nawawi menyebut satu hadith dimana Rasulullah SAW diwahyukan melalui mimpi. Mimpi seorang Rasul adalah benar dan wahyu daripada Allah.

Rasulullah SAW melawat neraka dan dilihat mereka yang diseksa dalam neraka itu, orang yang berzina dan memakan riba’ dan menyebarkan maklumat yang buruk sehingga perbohongan itu tersebar dengan luas, apatah lagi maklumat itu menjadi fitnah.

Dilihat seorang yang disangkut dengan penyangkut besi didagunya menembusi pipi dan mata diseksa didalam neraka, bila ditanya siapa itu, itulah penyebar maklumat bohong diseluruh pelusuk.

Hadis peringatan

Dan sabda Rasulullah SAW, “Barangsiapa yang menunjukkan satu jalan yang baik lalu orang mengikut jalan itu, dia akan mendapat pahala kerana menjalankan tugasnya dan dia mendapat pahala selagi ada orang yang mengikutnya sehingga hari kiamat.

Dan barangsiapa yang menunjukkan jalan yang buruk,maka dia berdosa kerana melakukan kerja itu dan menerima tanggungjawab dosa yang sama dengan orang yang mengikutnya sehingga hari kiamat.

Beriman orang yang bertaqwa

Firman Allah

وَالَّذِينَ يَرْمُونَ الْمُحْصَنَاتِ ثُمَّ لَمْ يَأْتُوا بِأَرْبَعَةِ شُهَدَاء فَاجْلِدُوهُمْ ثَمَانِينَ جَلْدَةً وَلَا تَقْبَلُوا لَهُمْ شَهَادَةً أَبَدًا وَأُوْلَئِكَ هُمُ الْفَاسِقُونَ

dan orang-orang yang menuduh wanita-wanita yang baik-baik (berbuat zina) dan mereka tidak mendatangkan empat orang saksi, maka sebat (deralah) mereka (yang menuduh itu) delapan puluh kali dera, dan janganlah kamu terima kesaksian mereka buat selama-lamanya. Dan mereka itulah orang-orang yang fasik

Surah An-Nur : Ayat 4

Sungguhpun ayat ini menyebut mengenai tuduhan terhadap perempuan, namun hukumnya sama terhadap tuduhan ke atas kaum lelaki dan ianya menjadi sepakat para ulama' sebagaimana yang disebut di dalam Jame' Li ahkaamil Quran oleh al Qurtubi.

Tuduhan yang tidak menepati syara' dan pula perlakuan menyebarkan serta mempertontonkan video lucah kepada umum adalah suatu yang jelas bersalahan dengan agama dan mereka berdepan dengan hukum Qazaf serta undang - undang kerana memiliki dan menyebarkan video lucah.

Doa

YA ALLAH KAMI YANG HINA INI MENADAH TANGAN DAN MENGHARAPKAN PERTOLONGAN ENGKAU YA ALLAH:-

KAMI MEMOHON ENGKAU MEMPERI PERINGATAN ATAU HUKUMAN KEPADA TANGAN-TANGAN DAN ORANG-ORANG YANG JAHAT YANG BERUSAHA MENIPU RAKYAT SEMASA MENGUNDI DALAM PILIHAN RAYA DENGAN MENGADAKAN PELBAGAI CARA YANG SEMATA-MATA UNTUK MENIPU.
YA ALLAH BERILAH PERINGATAN ATAU PEMBALASAN KEPADA ORANG YANG BERTINDAK GANAS KEPADA RAKYAT. SESUNGGUNYA ENGKAU MAHA PERKASA DAN MAHA MENGETAHU.


YA ALLAH KAMI MENDERITA SEDIH DENGAN KEPUTUSAN ITU. YA ALLAH KEPUTUSAN ITU ADALAH SATU UJIAN YANG AMAT PERIT BAGI KAMI. MOHON TETAPLAH PENDIRIAN KAMI

YA ALLAH KAMI MEMOHON ENGKAU TUNJUKKANLAH HIKMAH KEHAKIMAN ITU SEMOGA AKAN MELEGAKAN KEDUKAAN DAN KESEDIHAN DIHATI KAMI.

YA ALLAH CELAKA DAN BINASALAH MEREKA YANG ZALIM ITU DENGAN KEHINAAN DAN KEPEDIHAN.

Fatwa

Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia memutuskan bahawa pelancong bukan Islam diharuskan memasuki masjid dan ruang solat dengan syarat mendapat keizinan pihak pengurusan masjid dan perlakuan serta tingkah laku mereka tidak mencemarkan kesucian masjid dan sentiasa terkawal dan beradab.

Guna agama cetus permusuhan kaum cemarkan Islam
- Dr Asri Bekas Mufti Perlis

Peringatan AL HUJURAT: - AYAT 6

AL HUJURAT: - AYAT 6

Hai orang-orang yang beriman, jika datang kepada kamu orang fasik membawa sesuatu berita, maka periksalah dengan teliti, agar kamu tidak menimpakan suatu musibah kepada sesuatu kaum tanpa mengetahui keadaannya yang menyebabkan kamu menyesal atas perbuatanmu itu.

Ustaz Azizan Razak

Beruk kalau kita buat tak peduli dekat dia, dia pun senyap (sengap) begitu saja. Tapi kalau kita layan dia, sergah dia, habis daun pokok cermai dihinggutnya- Semasa berucap di Stadium Sultan Abdul Halim Kedah.

Khamis, 17 Januari 2013

 Terbaik
Kejayaan terbesar #KL112 ialah menyatukan kepelbagaian

Oleh: ZULKIFLI YAHAYA
Hakikat sedia dimaklumi bahawa Pakatan Rakyat hanya wujud selepas PRU12, iaitu pakatan perkongsian kuasa antara ketiga-tiga parti PAS, KeADILan dan DAP setelah BN dikalahkan di lima buah negeri. Sebelum PRU12, yang terjalin hanya persefahaman untuk menjatuhkan BN dengan mengelak pertandingan sesama sendiri.

Dalam PRU13 diadakan nanti, semua parti komponen Pakatan akan berkempen untuk pembentukan kerajaan Pakatan Rakyat di Putrajaya. Ramai tertanya-tanya akan model atau rupabentuk Pakatan yang akan ditonjolkan kepada rakyat jelata. Maka pada 12 Januari lalu, di Stadium Merdeka, Kuala Lumpur rakyat dipertontonkan dengan rubentuk Pakatan yang dijangka akan mengambil alih kerajaan daripada BN nanti. Jika ada yang bertanya, apakah kejayaan besar Pakatan menganjurkan Himpunan Kebangkitan Rakyat maka itulah jawapannya... kejayaan menyatukan kepelbagaian.

Daripada jumlah kehadiran yang besar itu, majoritinya orang Melayu yang merupakan kira-kira 60 peratus kehadiran. Ia diikuti oleh kaum Cina dan India. Kaum etnik orang asal turut hadir walau dalam jumlah yang kecil tapi terserlah. Kehadiran orang ramai adalah dari seluruh negara, termasuk dari Sabah dan Sarawak. Semuanya hadir melengkapkan sokongan.Di atas pentas utama, semua pihak yang berkaitan dengan negara Malaysia, berpeluang berucap. Kesatuan sekerja, mahasiswa, OKU, jawatankuasa ad-hoc pelbagai tuntutan serta parti-parti politik yang bakal memimpin Malaysia berpidato menyampaikan wawasan dan harapan. Penyanyi dan pemuisi juga diberi ruang.

Gelagat kehadiran juga pelbagai. Dalam stadium laungan takbir bergema tanpa halangan meskipun ramai non Muslim turut serta. Kelihatan umat Islam bersolat di mana-mana, asal ada ruang. Daripada ulamak yang berserban hinggalah kumpulan punk yang berserabut. Semuanya boleh duduk bersama dalam satu himpunan besar, menzahirkan sokongan terhadap Pakatan. Ia benar-benar sebuah himpunan berwajah Malaysia hasil kejayaan Pakatan menyatukan kepelbagaian. Ramuan himpunan seperti inilah sebenarnya yang sangat menakutkan BN.


Terlalu lama BN berkuasa, antara faktornya ialah kerana pembangkang tidak dapat menyaingi BN dari aspek menyatukan kepelbagaian. Selepas 57 tahun, kini baru pembangkang dapat melakukannya. Dalam sistem demokrasi, formula untuk menang sangat mudah – mendapat sokongan paling besar berbanding pesaing, menanglah! Bukan mudah pula untuk mendapat sokongan dari kalangan rakyat yang masing-masing berbeza. Ia hanya boleh dilakukan dengan persefahaman antara parti yang mewakili pihak masing-masing. Pentas Himpunan kebangkitan Rakyat menyerlahkan keteguhan persepakatan itu.


Hari ini situasi sedang jadi terbalik. Dahulu PAS hanya mampu tarik sokongan pengundi Melayu/Islam, kini sewaktu PAS disokong oleh semua kaum dan kalangan, Umno pula sedang berhempas pulas untuk memenangi hati orang Melayu semata-mata. Bukan kerana undi bukan Melayu sudah tidak penting bagi Umno, tetapi mereka sudah tidak mampu untuk mendapatkannya secara lumayan seperti dahulu. Pilihan yang ada ialah; bersikap lunak pada semua kaum tetapi undi Melayu belum pasti dikuasai atau memperalatkan habis-habisan sentimen perkauman Melayu untuk mendapat undi Melayu walaupun menimbulkan kebencian dari bukan Melayu. Umno secara nekad membuat pilihan kedua sekalipun pilihan kedua itu belum tentu lebih baik baginya.
Himpunan Kebangkitan Rakyat di Stadium Merdeka adalah peristiwa besar yang memberi impak sangat besar kepada rakyat Malaysia. Kali pertama juga dalam siri himpunan-himpunan besar yang diadakan di Kuala Lumpur, tiada gas pemedih mata atau air kimia yang jadi hidangan peserta himpunan. Tidak seperti dahulu, para peniaga membuka perniagaan seperti biasa dan mendapat pulangan yang sangat lumayan dari kehadiran besar rakyat yang datang dari seluruh negara. Media-media talibarut BN langsung tidak dapat mengeksploit isu keganasan dan kerugian peniaga seperti sebelum ini. Tiada lagi bantahan dan saman dari para peniaga kerana kerugian. Media BN hanya mampu mengeksploit cerita kehadiran seorang dua kanak-kanak di himpunan tersebut walhal dalam himpunan Perdana Menteri kerahan tenaga dibuat terhadap pelajar sekolah untuk menyertainya.
Himpunan sangat berjaya, cuma masalahnya ialah bagaimana mesej kejayaan ini hendak dikhabarkan ke setiap pintu rumah rakyat Malaysia. Semua media utama yang dikuasai BN menyembunyikan sama sekali kejayaan besar ini. Bukan semua pula kalangan rakyat yang mengakses internet untuk melihat peristiwa besar ini.


Maka tugas semua pendokong Pakatan ialah menyebarkan berita besar ini kepada rakyat, selain dari media maya. Himpunan penerangan pasca Himpunan Kebangkitan Rakyat mesti diadakan di setiap lokasi. Gambaran himpunan berserta informasi secara bercetak, risalah, banner, billboard dan cakera padat mesti diperbanyak dan disebarluaskan. Rakyat umumnya akan sentiasa bersama dengan pihak yang kuat dan disokong ramai orang kerana psykologi manusia akan merasa selamat untuk berada dalam kelompok yang besar. Himpunan Kebangkitan Rakyat dapat menceritakan perihal tersebut. PRU13 akan berlaku dalam tempoh tiga bulan ini sahaja, maka bertindaklah melalui apa cara pun sehingga semua rakyat Malaysia mendapat maklumat mengenainya.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan