ULAMA WARASATUL AMBIA

ULAMA WARASATUL AMBIA

Wahyu

Firman Allah Swt“ Janganlah kamu cenderung kepada KEZALIMAN kelak kamu akan disambar oleh api neraka.”

Berdoalah kepada Ku, nescaya akan Ku perkenankan bagimu, sesungguhnya orang-orang yang menyombongkan diri dari menyembah Ku akan masuk neraka jahannam dalam keadaan hina dina!
-Surah Al-Mukmin ayat 60

Peringatan Ilahi

Allah SWT. Berfirman:
(وَمَن يَعۡشُ عَن ذِكۡرِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ نُقَيِّضۡ لَهُ ۥ شَيۡطَـٰنً۬ا فَهُوَ لَهُ ۥ قَرِينٌ۬ (٣٦
Yang maksudnya:
”Dan sesiapa yang tidak mengendahkan pengajaran (Al-Quran yang diturunkan oleh Allah) Yang maha Pemurah, Kami akan adakan baginya Syaitan (yang menghasut dan menyesatkannya), lalu menjadilah Syaitan itu temannya yang tidak renggang daripadanya." [Surah Al-Zukhruf : 36.]

Surah al-Saff ayat 10-12:

Allah Taala menawarkan kemenangan di dalam firman-Nya dalam Surah al-Saff ayat 10-12:

"Wahai orang-orang yang beriman! Mahukah Aku tunjukkan sesuatu perniagaan yang boleh menyelamatkan kamu daripada azab seksa yang tidak terperi sakitnya?"

"Iaitu, kamu beriman kepada Allah dan Rasul-Nya serta kamu berjuang membela dan menegakkan agama Allah dengan harta benda dan diri kamu; yang demikian itulah yang lebih baik bagi kamu, jika kamu mengetahui."

"(Dengan itu) Allah akan mengampunkan dosa-dosa kamu dan memasukkan kamu ke dalam taman-taman (syurga) yang mengalir di bawahnya beberapa sungai, serta ditempatkan kamu di tempat-tempat tinggal yang sama ada dalam syurga 'Adn. Itulah kemenangan yang besar."

Pringatan

Imam Nawawi menyebut satu hadith dimana Rasulullah SAW diwahyukan melalui mimpi. Mimpi seorang Rasul adalah benar dan wahyu daripada Allah.

Rasulullah SAW melawat neraka dan dilihat mereka yang diseksa dalam neraka itu, orang yang berzina dan memakan riba’ dan menyebarkan maklumat yang buruk sehingga perbohongan itu tersebar dengan luas, apatah lagi maklumat itu menjadi fitnah.

Dilihat seorang yang disangkut dengan penyangkut besi didagunya menembusi pipi dan mata diseksa didalam neraka, bila ditanya siapa itu, itulah penyebar maklumat bohong diseluruh pelusuk.

Hadis peringatan

Dan sabda Rasulullah SAW, “Barangsiapa yang menunjukkan satu jalan yang baik lalu orang mengikut jalan itu, dia akan mendapat pahala kerana menjalankan tugasnya dan dia mendapat pahala selagi ada orang yang mengikutnya sehingga hari kiamat.

Dan barangsiapa yang menunjukkan jalan yang buruk,maka dia berdosa kerana melakukan kerja itu dan menerima tanggungjawab dosa yang sama dengan orang yang mengikutnya sehingga hari kiamat.

Beriman orang yang bertaqwa

Firman Allah

وَالَّذِينَ يَرْمُونَ الْمُحْصَنَاتِ ثُمَّ لَمْ يَأْتُوا بِأَرْبَعَةِ شُهَدَاء فَاجْلِدُوهُمْ ثَمَانِينَ جَلْدَةً وَلَا تَقْبَلُوا لَهُمْ شَهَادَةً أَبَدًا وَأُوْلَئِكَ هُمُ الْفَاسِقُونَ

dan orang-orang yang menuduh wanita-wanita yang baik-baik (berbuat zina) dan mereka tidak mendatangkan empat orang saksi, maka sebat (deralah) mereka (yang menuduh itu) delapan puluh kali dera, dan janganlah kamu terima kesaksian mereka buat selama-lamanya. Dan mereka itulah orang-orang yang fasik

Surah An-Nur : Ayat 4

Sungguhpun ayat ini menyebut mengenai tuduhan terhadap perempuan, namun hukumnya sama terhadap tuduhan ke atas kaum lelaki dan ianya menjadi sepakat para ulama' sebagaimana yang disebut di dalam Jame' Li ahkaamil Quran oleh al Qurtubi.

Tuduhan yang tidak menepati syara' dan pula perlakuan menyebarkan serta mempertontonkan video lucah kepada umum adalah suatu yang jelas bersalahan dengan agama dan mereka berdepan dengan hukum Qazaf serta undang - undang kerana memiliki dan menyebarkan video lucah.

Doa

YA ALLAH KAMI YANG HINA INI MENADAH TANGAN DAN MENGHARAPKAN PERTOLONGAN ENGKAU YA ALLAH:-

KAMI MEMOHON ENGKAU MEMPERI PERINGATAN ATAU HUKUMAN KEPADA TANGAN-TANGAN DAN ORANG-ORANG YANG JAHAT YANG BERUSAHA MENIPU RAKYAT SEMASA MENGUNDI DALAM PILIHAN RAYA DENGAN MENGADAKAN PELBAGAI CARA YANG SEMATA-MATA UNTUK MENIPU.
YA ALLAH BERILAH PERINGATAN ATAU PEMBALASAN KEPADA ORANG YANG BERTINDAK GANAS KEPADA RAKYAT. SESUNGGUNYA ENGKAU MAHA PERKASA DAN MAHA MENGETAHU.


YA ALLAH KAMI MENDERITA SEDIH DENGAN KEPUTUSAN ITU. YA ALLAH KEPUTUSAN ITU ADALAH SATU UJIAN YANG AMAT PERIT BAGI KAMI. MOHON TETAPLAH PENDIRIAN KAMI

YA ALLAH KAMI MEMOHON ENGKAU TUNJUKKANLAH HIKMAH KEHAKIMAN ITU SEMOGA AKAN MELEGAKAN KEDUKAAN DAN KESEDIHAN DIHATI KAMI.

YA ALLAH CELAKA DAN BINASALAH MEREKA YANG ZALIM ITU DENGAN KEHINAAN DAN KEPEDIHAN.

Fatwa

Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia memutuskan bahawa pelancong bukan Islam diharuskan memasuki masjid dan ruang solat dengan syarat mendapat keizinan pihak pengurusan masjid dan perlakuan serta tingkah laku mereka tidak mencemarkan kesucian masjid dan sentiasa terkawal dan beradab.

Guna agama cetus permusuhan kaum cemarkan Islam
- Dr Asri Bekas Mufti Perlis

Peringatan AL HUJURAT: - AYAT 6

AL HUJURAT: - AYAT 6

Hai orang-orang yang beriman, jika datang kepada kamu orang fasik membawa sesuatu berita, maka periksalah dengan teliti, agar kamu tidak menimpakan suatu musibah kepada sesuatu kaum tanpa mengetahui keadaannya yang menyebabkan kamu menyesal atas perbuatanmu itu.

Ustaz Azizan Razak

Beruk kalau kita buat tak peduli dekat dia, dia pun senyap (sengap) begitu saja. Tapi kalau kita layan dia, sergah dia, habis daun pokok cermai dihinggutnya- Semasa berucap di Stadium Sultan Abdul Halim Kedah.

Isnin, 21 Januari 2013


Panas ! Pembangkang Mula Mengamuk..Dengark nie orang Kedah..!!! (+Video )
Posted on Monday, January 21 @ 11:00:00 MYT
Dilulus untuk paparan oleh Juragan

Oleh Zulkifli Yahaya

Serangan peluru kapur pembangkang di Kedah menjelang PRU13

Beberapa hari kebelakangan ini pembangkang di Kedah (BN) memperhebatkan serangan terhadap kerajaan negeri dalam beberapa isu. Hampir 5 tahun ketinggalan dalam isu, di minit-minit terakhir menjelang pilihanraya baru mereka muncul membuat serangan yang tampaknya macam bertubi-tubi tapi hakikatnya cuma peluru kapur. Sudahlah peluru kapur, sasaran pun tidak mengena.

Ketua Pemuda Gerakan Kedah, Tan Keng Liang menyelar kerajaan negeri kononnya tidak melaksanakan janji untuk membuat tender terbuka terhadap semua projek kerajaan negeri. Beliau menyenaraikan projek tersebut iaitu projek Aman Central RM500 juta, Amansuri RM109 juta, Kolej Universiti Insaniah (KUIN) RM330 juta dan Sungai Limau Hidrocarbon Hub (SULIHH) RM36 billion.

Pendedahan Tan Keng Liang diikuti oleh kenyataan Ketua Pemuda Umno Kedah, Badrul Hisham Hashim yang mendesak Ustaz Azizan mengundur diri sebagai Menteri Besar. Malang sungguh Pemuda Umno menjadi Pak Turut kepada Gerakan dengan membuta tuli tanpa mengetahui hujung pangkal isu.

Penjelasan pertama berhubung semua serangan BN itu ialah, tender terbuka tidak pernah disebut dalam manifesto pilihanraya PAS PRU12 lalu. Apa yang PAS janjikan ialah, melaksanakan pemberian kontrak secara telus dan adil.

Tender terbuka adalah antara kaedah menjamin ketelusan tetapi yang dijanjikan bersama ialah adil. Adil maknanya meletakkan sesuatu di tempat yang betul. Memilih kontraktor yang tawar harga paling murah sampai tak masuk akal hingga tak mampu nak laksanakan kerja, itu menghilangkan sifat adil seperti dijanjikan dalam manifesto.

Cuma pihak pembangkang sangat terikat dengan ‘tender terbuka’ dalam pemikiran mereka apabila Menteri Besar sering menyebut kejayaan meningkatkan hasil balak ialah kerana kerajaan memperkenalkan tender terbuka. Jika dahulu balak diberi secara runding terus tetapi kini siapa dapat menawarkan harga paling tinggi, mereka diutamakan.Kerajaan negeri menyerahkan projek kepada Kedah Sato untuk pembinaan KUIN tidak menimbulkan apa-apa konflik kepentingan kerana Kedah Sato adalah anak syarikat Bina Darulaman Berhad merupakan anak syarikat berkaitan kerajaan (GLC) negeri Kedah. Jika ada keuntungan pun maka, maka untungnya masuk ke poket kerajaan negeri juga dalam bentuk pemberian dividen tahunan. Ia berbeza dengan amalan GLC di bawah BN dulu di mana untung syarikat diguna untuk menampung program makan angin ke luar negeri atau membiayai program politik BN.

Mengenai projek Aman Central, Amansuri dan SULIHH ia adalah projek pelaburan. Kerajaan negeri tidak keluar satu sen pun untuk biayai projek. Tender terbuka atau ketelusan bertujuan untuk jimatkan duit kerajaan negeri tapi untuk semua projek pelaburan, pelaburlah yang kena fikirkan sendiri bagaimana mereka hendak menggunakan kos yang optimum untuk keuntungan yang maksimum. Kerajaan negeri tidak perlu ambilalih kerja pelabur.

Mana-mana kerajaan berusaha membuat promosi untuk tarik pelabur. Takkanlah bila pelabur datang kita minta mereka sertai tender terbuka pula sebagai tapisan kelayakan menjadi pelabur. Ini idea kartun oleh pembangkang di Kedah yang belum pernah dilaksanakan oleh mana-mana kerajaan setakat ini.

Sumber: Kedah Kini 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan