ULAMA WARASATUL AMBIA

ULAMA WARASATUL AMBIA

Wahyu

Firman Allah Swt“ Janganlah kamu cenderung kepada KEZALIMAN kelak kamu akan disambar oleh api neraka.”

Berdoalah kepada Ku, nescaya akan Ku perkenankan bagimu, sesungguhnya orang-orang yang menyombongkan diri dari menyembah Ku akan masuk neraka jahannam dalam keadaan hina dina!
-Surah Al-Mukmin ayat 60

Peringatan Ilahi

Allah SWT. Berfirman:
(وَمَن يَعۡشُ عَن ذِكۡرِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ نُقَيِّضۡ لَهُ ۥ شَيۡطَـٰنً۬ا فَهُوَ لَهُ ۥ قَرِينٌ۬ (٣٦
Yang maksudnya:
”Dan sesiapa yang tidak mengendahkan pengajaran (Al-Quran yang diturunkan oleh Allah) Yang maha Pemurah, Kami akan adakan baginya Syaitan (yang menghasut dan menyesatkannya), lalu menjadilah Syaitan itu temannya yang tidak renggang daripadanya." [Surah Al-Zukhruf : 36.]

Surah al-Saff ayat 10-12:

Allah Taala menawarkan kemenangan di dalam firman-Nya dalam Surah al-Saff ayat 10-12:

"Wahai orang-orang yang beriman! Mahukah Aku tunjukkan sesuatu perniagaan yang boleh menyelamatkan kamu daripada azab seksa yang tidak terperi sakitnya?"

"Iaitu, kamu beriman kepada Allah dan Rasul-Nya serta kamu berjuang membela dan menegakkan agama Allah dengan harta benda dan diri kamu; yang demikian itulah yang lebih baik bagi kamu, jika kamu mengetahui."

"(Dengan itu) Allah akan mengampunkan dosa-dosa kamu dan memasukkan kamu ke dalam taman-taman (syurga) yang mengalir di bawahnya beberapa sungai, serta ditempatkan kamu di tempat-tempat tinggal yang sama ada dalam syurga 'Adn. Itulah kemenangan yang besar."

Pringatan

Imam Nawawi menyebut satu hadith dimana Rasulullah SAW diwahyukan melalui mimpi. Mimpi seorang Rasul adalah benar dan wahyu daripada Allah.

Rasulullah SAW melawat neraka dan dilihat mereka yang diseksa dalam neraka itu, orang yang berzina dan memakan riba’ dan menyebarkan maklumat yang buruk sehingga perbohongan itu tersebar dengan luas, apatah lagi maklumat itu menjadi fitnah.

Dilihat seorang yang disangkut dengan penyangkut besi didagunya menembusi pipi dan mata diseksa didalam neraka, bila ditanya siapa itu, itulah penyebar maklumat bohong diseluruh pelusuk.

Hadis peringatan

Dan sabda Rasulullah SAW, “Barangsiapa yang menunjukkan satu jalan yang baik lalu orang mengikut jalan itu, dia akan mendapat pahala kerana menjalankan tugasnya dan dia mendapat pahala selagi ada orang yang mengikutnya sehingga hari kiamat.

Dan barangsiapa yang menunjukkan jalan yang buruk,maka dia berdosa kerana melakukan kerja itu dan menerima tanggungjawab dosa yang sama dengan orang yang mengikutnya sehingga hari kiamat.

Beriman orang yang bertaqwa

Firman Allah

وَالَّذِينَ يَرْمُونَ الْمُحْصَنَاتِ ثُمَّ لَمْ يَأْتُوا بِأَرْبَعَةِ شُهَدَاء فَاجْلِدُوهُمْ ثَمَانِينَ جَلْدَةً وَلَا تَقْبَلُوا لَهُمْ شَهَادَةً أَبَدًا وَأُوْلَئِكَ هُمُ الْفَاسِقُونَ

dan orang-orang yang menuduh wanita-wanita yang baik-baik (berbuat zina) dan mereka tidak mendatangkan empat orang saksi, maka sebat (deralah) mereka (yang menuduh itu) delapan puluh kali dera, dan janganlah kamu terima kesaksian mereka buat selama-lamanya. Dan mereka itulah orang-orang yang fasik

Surah An-Nur : Ayat 4

Sungguhpun ayat ini menyebut mengenai tuduhan terhadap perempuan, namun hukumnya sama terhadap tuduhan ke atas kaum lelaki dan ianya menjadi sepakat para ulama' sebagaimana yang disebut di dalam Jame' Li ahkaamil Quran oleh al Qurtubi.

Tuduhan yang tidak menepati syara' dan pula perlakuan menyebarkan serta mempertontonkan video lucah kepada umum adalah suatu yang jelas bersalahan dengan agama dan mereka berdepan dengan hukum Qazaf serta undang - undang kerana memiliki dan menyebarkan video lucah.

Doa

YA ALLAH KAMI YANG HINA INI MENADAH TANGAN DAN MENGHARAPKAN PERTOLONGAN ENGKAU YA ALLAH:-

KAMI MEMOHON ENGKAU MEMPERI PERINGATAN ATAU HUKUMAN KEPADA TANGAN-TANGAN DAN ORANG-ORANG YANG JAHAT YANG BERUSAHA MENIPU RAKYAT SEMASA MENGUNDI DALAM PILIHAN RAYA DENGAN MENGADAKAN PELBAGAI CARA YANG SEMATA-MATA UNTUK MENIPU.
YA ALLAH BERILAH PERINGATAN ATAU PEMBALASAN KEPADA ORANG YANG BERTINDAK GANAS KEPADA RAKYAT. SESUNGGUNYA ENGKAU MAHA PERKASA DAN MAHA MENGETAHU.


YA ALLAH KAMI MENDERITA SEDIH DENGAN KEPUTUSAN ITU. YA ALLAH KEPUTUSAN ITU ADALAH SATU UJIAN YANG AMAT PERIT BAGI KAMI. MOHON TETAPLAH PENDIRIAN KAMI

YA ALLAH KAMI MEMOHON ENGKAU TUNJUKKANLAH HIKMAH KEHAKIMAN ITU SEMOGA AKAN MELEGAKAN KEDUKAAN DAN KESEDIHAN DIHATI KAMI.

YA ALLAH CELAKA DAN BINASALAH MEREKA YANG ZALIM ITU DENGAN KEHINAAN DAN KEPEDIHAN.

Fatwa

Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia memutuskan bahawa pelancong bukan Islam diharuskan memasuki masjid dan ruang solat dengan syarat mendapat keizinan pihak pengurusan masjid dan perlakuan serta tingkah laku mereka tidak mencemarkan kesucian masjid dan sentiasa terkawal dan beradab.

Guna agama cetus permusuhan kaum cemarkan Islam
- Dr Asri Bekas Mufti Perlis

Peringatan AL HUJURAT: - AYAT 6

AL HUJURAT: - AYAT 6

Hai orang-orang yang beriman, jika datang kepada kamu orang fasik membawa sesuatu berita, maka periksalah dengan teliti, agar kamu tidak menimpakan suatu musibah kepada sesuatu kaum tanpa mengetahui keadaannya yang menyebabkan kamu menyesal atas perbuatanmu itu.

Ustaz Azizan Razak

Beruk kalau kita buat tak peduli dekat dia, dia pun senyap (sengap) begitu saja. Tapi kalau kita layan dia, sergah dia, habis daun pokok cermai dihinggutnya- Semasa berucap di Stadium Sultan Abdul Halim Kedah.

Khamis, 28 Mac 2013Akademis Bermulut Sabut Diamlah
Posted on Wednesday, March 27 @ 23:39:45 MYT by tokdalang
Oleh Mohd Sayuti Omar
Ada beberapa orang akademik yang sudah dikenal pasti sebagai mulut sabut mendokong kerajaan kerana kekedudukan dan kepentingan diri, bukan atas dasar perjuangan... telah memberi pandangan mereka berhubung penolakan parti-parti gabungan Pakatan Rakyat terhadap tawaran tidak bermaruah Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan, Rais Yatim kepada mereka untuk muncul di radio membentangkan manifesto masing-masing.


Masa yang diberikan hanya 10 minit saja itupun ia berbentuk rakaman, buka live. PAS, DAP dan PKR menolak tawaran tak bermaruah itu. Wajar kalau Pakatan Rakyat menolaknya kerana masa 10 minit bukan saja cukup untuk membentangkan manifesto, tetapi untuk kentut sementara najis keluar di dalam tandas pun tidak sempat.

Kalau gemula bekas ketua Umno di kampung saya dulu kalau dia masuk tandas tidak kurang 50 minit masa yang diambilnya.

Jadi masa yang diperuntukan Rais itu satu masa atau tawaran lawak dan tidak masuk akal sama sekali. Untuk bercakap soal keadilan dan kesaksamaan, jauh sekali. Justeru kalau mereka tolak adalah kena pada dan tepat. Biarlah parti-parti Pakatan tidak dapat menggunakan saluran emas itu, kalau hanya setakat 10 minit.

Jadi apabila beberapa orang akdemik 'mulut sabut' menempelak Pakatan Rakyat kerana menolak peruntukan itu maka mereka juga tidak kurang dan tidak lebih sama dengan Rais Yatim sahaja. Kalau Rais juga pernah menolak tesisnya sendiri, seorang daripada ahli akademik itu juga mempunyai pandangan songsang seperti Rais. Dia pernah menegaskan Malaysia sebagai tidak pernah dijajah. Pandangan itu bertentangan dengan sejarah negara yang mereka sendiri mendokongnya macam mengendung nangka curi.

Orang akademik ini menyifatkan penolakan peruntukan masa itu sebagai penakut, tidak berani serta tidak pandai mengambil kesempatan. Sebelum mereka mengulas begitu mereka aju dulu kepada Rais kenapa 10 minit? Apakah dengan memberi had masa sesmput itu yang penakutnya pihak UBN bukan pembankang. Kalau berani beri 1 jam atau 2 jam.

Inilah bangsa dan jenis orang sesetengah orang akademik di negara ini bila sudah pencen tidak tahu cara hendak mencari makan. Jadi bila mereka diupah diberi sagu atau dedak, maka mereka akan bercakap hatta melanggar disiplin yang mereka ungguli dan sanggup meletakkan diri mereka di bawah perut lembu.

Salah seorang lain pula mengulas penolakan itu kerana Pakatan Rakyat tidak boleh membentangkan manifestonya kerana mereka tidak mempunyai asas perjungan sama. Sekali lagi akademis ini membuatkan matanya tanpa melihat kepada Buku Jingga dan juga manifesto Pakatan yang dilancar baru-baru ini. Macam mana mereka diberi taraf sebagai akademis serta diberikan doktorat kalau secetek itu maklumat mereka mengenai hal ehwal negara.

Duhai orang akademik bermulut sabut ini, tidak payahlah anda bercakap. Makin lacat bercakap menjelaskan akan kemandulan politik anda. Tuhan telah menganugerahkan anda untuk berdodoi dalam akademik nah berdodilah di situ sampai lena. Kerja anda hanya menulis dan melakar impi dan harapan penuh idealis diatas kertas sahaja di mana tidak pernah menjelma menjadi kenyataan.

Duduklah diam-diam. Jangan bimbang dengan kedudukan dan kepentingan anda. Selagi kerajaan UBN berkuasa anda akan dijaga dan dididik macam anak-anak ayam kehilangan ibu yang akan diberi sagu oleh penternak. Duduklah diam-diam dan rangkalah apa-apa teori yang boleh anda merasakan UBN akan menang

Tiada ulasan:

Catat Ulasan