ULAMA WARASATUL AMBIA

ULAMA WARASATUL AMBIA

Wahyu

Firman Allah Swt“ Janganlah kamu cenderung kepada KEZALIMAN kelak kamu akan disambar oleh api neraka.”

Berdoalah kepada Ku, nescaya akan Ku perkenankan bagimu, sesungguhnya orang-orang yang menyombongkan diri dari menyembah Ku akan masuk neraka jahannam dalam keadaan hina dina!
-Surah Al-Mukmin ayat 60

Peringatan Ilahi

Allah SWT. Berfirman:
(وَمَن يَعۡشُ عَن ذِكۡرِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ نُقَيِّضۡ لَهُ ۥ شَيۡطَـٰنً۬ا فَهُوَ لَهُ ۥ قَرِينٌ۬ (٣٦
Yang maksudnya:
”Dan sesiapa yang tidak mengendahkan pengajaran (Al-Quran yang diturunkan oleh Allah) Yang maha Pemurah, Kami akan adakan baginya Syaitan (yang menghasut dan menyesatkannya), lalu menjadilah Syaitan itu temannya yang tidak renggang daripadanya." [Surah Al-Zukhruf : 36.]

Surah al-Saff ayat 10-12:

Allah Taala menawarkan kemenangan di dalam firman-Nya dalam Surah al-Saff ayat 10-12:

"Wahai orang-orang yang beriman! Mahukah Aku tunjukkan sesuatu perniagaan yang boleh menyelamatkan kamu daripada azab seksa yang tidak terperi sakitnya?"

"Iaitu, kamu beriman kepada Allah dan Rasul-Nya serta kamu berjuang membela dan menegakkan agama Allah dengan harta benda dan diri kamu; yang demikian itulah yang lebih baik bagi kamu, jika kamu mengetahui."

"(Dengan itu) Allah akan mengampunkan dosa-dosa kamu dan memasukkan kamu ke dalam taman-taman (syurga) yang mengalir di bawahnya beberapa sungai, serta ditempatkan kamu di tempat-tempat tinggal yang sama ada dalam syurga 'Adn. Itulah kemenangan yang besar."

Pringatan

Imam Nawawi menyebut satu hadith dimana Rasulullah SAW diwahyukan melalui mimpi. Mimpi seorang Rasul adalah benar dan wahyu daripada Allah.

Rasulullah SAW melawat neraka dan dilihat mereka yang diseksa dalam neraka itu, orang yang berzina dan memakan riba’ dan menyebarkan maklumat yang buruk sehingga perbohongan itu tersebar dengan luas, apatah lagi maklumat itu menjadi fitnah.

Dilihat seorang yang disangkut dengan penyangkut besi didagunya menembusi pipi dan mata diseksa didalam neraka, bila ditanya siapa itu, itulah penyebar maklumat bohong diseluruh pelusuk.

Hadis peringatan

Dan sabda Rasulullah SAW, “Barangsiapa yang menunjukkan satu jalan yang baik lalu orang mengikut jalan itu, dia akan mendapat pahala kerana menjalankan tugasnya dan dia mendapat pahala selagi ada orang yang mengikutnya sehingga hari kiamat.

Dan barangsiapa yang menunjukkan jalan yang buruk,maka dia berdosa kerana melakukan kerja itu dan menerima tanggungjawab dosa yang sama dengan orang yang mengikutnya sehingga hari kiamat.

Beriman orang yang bertaqwa

Firman Allah

وَالَّذِينَ يَرْمُونَ الْمُحْصَنَاتِ ثُمَّ لَمْ يَأْتُوا بِأَرْبَعَةِ شُهَدَاء فَاجْلِدُوهُمْ ثَمَانِينَ جَلْدَةً وَلَا تَقْبَلُوا لَهُمْ شَهَادَةً أَبَدًا وَأُوْلَئِكَ هُمُ الْفَاسِقُونَ

dan orang-orang yang menuduh wanita-wanita yang baik-baik (berbuat zina) dan mereka tidak mendatangkan empat orang saksi, maka sebat (deralah) mereka (yang menuduh itu) delapan puluh kali dera, dan janganlah kamu terima kesaksian mereka buat selama-lamanya. Dan mereka itulah orang-orang yang fasik

Surah An-Nur : Ayat 4

Sungguhpun ayat ini menyebut mengenai tuduhan terhadap perempuan, namun hukumnya sama terhadap tuduhan ke atas kaum lelaki dan ianya menjadi sepakat para ulama' sebagaimana yang disebut di dalam Jame' Li ahkaamil Quran oleh al Qurtubi.

Tuduhan yang tidak menepati syara' dan pula perlakuan menyebarkan serta mempertontonkan video lucah kepada umum adalah suatu yang jelas bersalahan dengan agama dan mereka berdepan dengan hukum Qazaf serta undang - undang kerana memiliki dan menyebarkan video lucah.

Doa

YA ALLAH KAMI YANG HINA INI MENADAH TANGAN DAN MENGHARAPKAN PERTOLONGAN ENGKAU YA ALLAH:-

KAMI MEMOHON ENGKAU MEMPERI PERINGATAN ATAU HUKUMAN KEPADA TANGAN-TANGAN DAN ORANG-ORANG YANG JAHAT YANG BERUSAHA MENIPU RAKYAT SEMASA MENGUNDI DALAM PILIHAN RAYA DENGAN MENGADAKAN PELBAGAI CARA YANG SEMATA-MATA UNTUK MENIPU.
YA ALLAH BERILAH PERINGATAN ATAU PEMBALASAN KEPADA ORANG YANG BERTINDAK GANAS KEPADA RAKYAT. SESUNGGUNYA ENGKAU MAHA PERKASA DAN MAHA MENGETAHU.


YA ALLAH KAMI MENDERITA SEDIH DENGAN KEPUTUSAN ITU. YA ALLAH KEPUTUSAN ITU ADALAH SATU UJIAN YANG AMAT PERIT BAGI KAMI. MOHON TETAPLAH PENDIRIAN KAMI

YA ALLAH KAMI MEMOHON ENGKAU TUNJUKKANLAH HIKMAH KEHAKIMAN ITU SEMOGA AKAN MELEGAKAN KEDUKAAN DAN KESEDIHAN DIHATI KAMI.

YA ALLAH CELAKA DAN BINASALAH MEREKA YANG ZALIM ITU DENGAN KEHINAAN DAN KEPEDIHAN.

Fatwa

Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia memutuskan bahawa pelancong bukan Islam diharuskan memasuki masjid dan ruang solat dengan syarat mendapat keizinan pihak pengurusan masjid dan perlakuan serta tingkah laku mereka tidak mencemarkan kesucian masjid dan sentiasa terkawal dan beradab.

Guna agama cetus permusuhan kaum cemarkan Islam
- Dr Asri Bekas Mufti Perlis

Peringatan AL HUJURAT: - AYAT 6

AL HUJURAT: - AYAT 6

Hai orang-orang yang beriman, jika datang kepada kamu orang fasik membawa sesuatu berita, maka periksalah dengan teliti, agar kamu tidak menimpakan suatu musibah kepada sesuatu kaum tanpa mengetahui keadaannya yang menyebabkan kamu menyesal atas perbuatanmu itu.

Ustaz Azizan Razak

Beruk kalau kita buat tak peduli dekat dia, dia pun senyap (sengap) begitu saja. Tapi kalau kita layan dia, sergah dia, habis daun pokok cermai dihinggutnya- Semasa berucap di Stadium Sultan Abdul Halim Kedah.

Selasa, 26 Mac 2013DUN Negeri Sembilan bubar esok


14 Jamadil Awal 1434 H. [MOD] -

DUN Negeri Sembilan bubar esok  
Mohamad menunjukkan buku Penyata Rasmi Persidangan Pertama (Khas) Penggal Pertama Dewan Undangan Negeri Ke-12 Negeri Sembilan di kediaman rasmi beliau di Seremban. - Foto Iqmal Haqim Rosman
 
Seremban: Kerajaan sementara negeri ini akan terbentuk secara automatik Khamis ini mengikut Undang-Undang Tubuh kerajaan Negeri Sembilan selepas penggal Dewan Undangan Negeri (DUN) tamat esok.

Menteri Besar, Datuk Seri Mohamad Hasan, berkata permohonan tidak perlu dibuat untuk menubuhkan kerajaan sementara kepada mana-mana pihak kerana proses itu berlaku secara automatik.
Mulai Khamis, saya bukan lagi wakil rakyat kerana DUN sudah terbubar. Namun, saya masih Menteri Besar mengetuai kerajaan sementara untuk menguruskan perjalanan harian pentadbiran negeri, termasuk hal ehwal masyarakat, membayar gaji kakitangan dan sebagainya.


Kita seboleh mungkin tidak akan menggubal dasar baru atau membuat keputusan besar seperti meluluskan tanah beribu ekar... tidak boleh kerana itu tidak bermoral dan tidak beretika walaupun kita mempunyai kuasa, katanya selepas majlis penyampaian pinjaman dan bantuan zakat pelajar Asia Barat tajaan Majlis Agama Islam Negeri Sembilan (MAINS) di sini, semalam.

Maksimum 60 hari

Beliau yang juga Pengerusi MAINS turut menyampaikan bantuan perkapita sekolah menengah agama negeri (SMAN), sekolah agama bantuan rakyat (SABK), sekolah agama rakyat (SAR), Kelas al-Quran dan Fardu Ain (KAFA), sekolah tahfiz dan Tadika Islam 2013.

Mohamad berkata, selepas DUN terbubar, Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) mempunyai tempoh maksimum 60 hari untuk mengadakan pilihan raya semula.
Yang Dipertua Dewan Undangan Negeri (DUN), Datuk Razak Mansor, pula berkata semua Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) termasuk beliau tidak lagi bergelar ADUN mulai Khamis ini.

Tidak payah lagi panggil Yang Berhormat, panggil nama pun tidak apa, katanya ketika merasmikan kempen penggunaan bahan rangsangan lateks anjuran RISDA di Kampung Kerangai, Jelebu, semalam.

Katanya, tiada yang pelik berhubung pembentukan kerajaan sementara kerana negeri ini yang diperintah kerajaan Barisan Nasional (BN) bertindak selaras dengan Kerajaan Pusat.

SPR umum tarikh

Apabila sudah sampai masa penggal DUN tamat, sudah tentu kerajaan negeri sementara akan terbentuk, katanya.

Pesuruhjaya PAS Negeri Sembilan yang juga ADUN Paroi, Mohamad Taufek Abd Ghani, berpendapat DUN negeri ini sepatutnya dibubarkan tanpa menunggu hingga terbubar sendiri.

Cara DUN dibubarkan seperti terpaksa. Bagaimanapun, saya yakin dalam tempoh 60 hari ini, SPR pasti akan mengumumkan tarikh pilihan raya, katanya.

Sementara itu, Mohamad yang juga Pengerusi BN negeri, berkata bilangan kerusi dan kawasan ditandingi parti komponen BN dalam PRU-13 adalah sama seperti PRU lalu.

Tiada perubahan atau pertukaran kerusi. Semua parti komponen sudah berbincang dan bersetuju mengenainya. Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, juga dimaklumkan mengenai perkara ini ketika pertemuan dengan semua Pengerusi Badan Perhubungan BN negeri, baru-baru ini, katanya. 
 
Berita Harian/-

Tiada ulasan:

Catat Ulasan