ULAMA WARASATUL AMBIA

ULAMA WARASATUL AMBIA

Wahyu

Firman Allah Swt“ Janganlah kamu cenderung kepada KEZALIMAN kelak kamu akan disambar oleh api neraka.”

Berdoalah kepada Ku, nescaya akan Ku perkenankan bagimu, sesungguhnya orang-orang yang menyombongkan diri dari menyembah Ku akan masuk neraka jahannam dalam keadaan hina dina!
-Surah Al-Mukmin ayat 60

Peringatan Ilahi

Allah SWT. Berfirman:
(وَمَن يَعۡشُ عَن ذِكۡرِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ نُقَيِّضۡ لَهُ ۥ شَيۡطَـٰنً۬ا فَهُوَ لَهُ ۥ قَرِينٌ۬ (٣٦
Yang maksudnya:
”Dan sesiapa yang tidak mengendahkan pengajaran (Al-Quran yang diturunkan oleh Allah) Yang maha Pemurah, Kami akan adakan baginya Syaitan (yang menghasut dan menyesatkannya), lalu menjadilah Syaitan itu temannya yang tidak renggang daripadanya." [Surah Al-Zukhruf : 36.]

Surah al-Saff ayat 10-12:

Allah Taala menawarkan kemenangan di dalam firman-Nya dalam Surah al-Saff ayat 10-12:

"Wahai orang-orang yang beriman! Mahukah Aku tunjukkan sesuatu perniagaan yang boleh menyelamatkan kamu daripada azab seksa yang tidak terperi sakitnya?"

"Iaitu, kamu beriman kepada Allah dan Rasul-Nya serta kamu berjuang membela dan menegakkan agama Allah dengan harta benda dan diri kamu; yang demikian itulah yang lebih baik bagi kamu, jika kamu mengetahui."

"(Dengan itu) Allah akan mengampunkan dosa-dosa kamu dan memasukkan kamu ke dalam taman-taman (syurga) yang mengalir di bawahnya beberapa sungai, serta ditempatkan kamu di tempat-tempat tinggal yang sama ada dalam syurga 'Adn. Itulah kemenangan yang besar."

Pringatan

Imam Nawawi menyebut satu hadith dimana Rasulullah SAW diwahyukan melalui mimpi. Mimpi seorang Rasul adalah benar dan wahyu daripada Allah.

Rasulullah SAW melawat neraka dan dilihat mereka yang diseksa dalam neraka itu, orang yang berzina dan memakan riba’ dan menyebarkan maklumat yang buruk sehingga perbohongan itu tersebar dengan luas, apatah lagi maklumat itu menjadi fitnah.

Dilihat seorang yang disangkut dengan penyangkut besi didagunya menembusi pipi dan mata diseksa didalam neraka, bila ditanya siapa itu, itulah penyebar maklumat bohong diseluruh pelusuk.

Hadis peringatan

Dan sabda Rasulullah SAW, “Barangsiapa yang menunjukkan satu jalan yang baik lalu orang mengikut jalan itu, dia akan mendapat pahala kerana menjalankan tugasnya dan dia mendapat pahala selagi ada orang yang mengikutnya sehingga hari kiamat.

Dan barangsiapa yang menunjukkan jalan yang buruk,maka dia berdosa kerana melakukan kerja itu dan menerima tanggungjawab dosa yang sama dengan orang yang mengikutnya sehingga hari kiamat.

Beriman orang yang bertaqwa

Firman Allah

وَالَّذِينَ يَرْمُونَ الْمُحْصَنَاتِ ثُمَّ لَمْ يَأْتُوا بِأَرْبَعَةِ شُهَدَاء فَاجْلِدُوهُمْ ثَمَانِينَ جَلْدَةً وَلَا تَقْبَلُوا لَهُمْ شَهَادَةً أَبَدًا وَأُوْلَئِكَ هُمُ الْفَاسِقُونَ

dan orang-orang yang menuduh wanita-wanita yang baik-baik (berbuat zina) dan mereka tidak mendatangkan empat orang saksi, maka sebat (deralah) mereka (yang menuduh itu) delapan puluh kali dera, dan janganlah kamu terima kesaksian mereka buat selama-lamanya. Dan mereka itulah orang-orang yang fasik

Surah An-Nur : Ayat 4

Sungguhpun ayat ini menyebut mengenai tuduhan terhadap perempuan, namun hukumnya sama terhadap tuduhan ke atas kaum lelaki dan ianya menjadi sepakat para ulama' sebagaimana yang disebut di dalam Jame' Li ahkaamil Quran oleh al Qurtubi.

Tuduhan yang tidak menepati syara' dan pula perlakuan menyebarkan serta mempertontonkan video lucah kepada umum adalah suatu yang jelas bersalahan dengan agama dan mereka berdepan dengan hukum Qazaf serta undang - undang kerana memiliki dan menyebarkan video lucah.

Doa

YA ALLAH KAMI YANG HINA INI MENADAH TANGAN DAN MENGHARAPKAN PERTOLONGAN ENGKAU YA ALLAH:-

KAMI MEMOHON ENGKAU MEMPERI PERINGATAN ATAU HUKUMAN KEPADA TANGAN-TANGAN DAN ORANG-ORANG YANG JAHAT YANG BERUSAHA MENIPU RAKYAT SEMASA MENGUNDI DALAM PILIHAN RAYA DENGAN MENGADAKAN PELBAGAI CARA YANG SEMATA-MATA UNTUK MENIPU.
YA ALLAH BERILAH PERINGATAN ATAU PEMBALASAN KEPADA ORANG YANG BERTINDAK GANAS KEPADA RAKYAT. SESUNGGUNYA ENGKAU MAHA PERKASA DAN MAHA MENGETAHU.


YA ALLAH KAMI MENDERITA SEDIH DENGAN KEPUTUSAN ITU. YA ALLAH KEPUTUSAN ITU ADALAH SATU UJIAN YANG AMAT PERIT BAGI KAMI. MOHON TETAPLAH PENDIRIAN KAMI

YA ALLAH KAMI MEMOHON ENGKAU TUNJUKKANLAH HIKMAH KEHAKIMAN ITU SEMOGA AKAN MELEGAKAN KEDUKAAN DAN KESEDIHAN DIHATI KAMI.

YA ALLAH CELAKA DAN BINASALAH MEREKA YANG ZALIM ITU DENGAN KEHINAAN DAN KEPEDIHAN.

Fatwa

Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia memutuskan bahawa pelancong bukan Islam diharuskan memasuki masjid dan ruang solat dengan syarat mendapat keizinan pihak pengurusan masjid dan perlakuan serta tingkah laku mereka tidak mencemarkan kesucian masjid dan sentiasa terkawal dan beradab.

Guna agama cetus permusuhan kaum cemarkan Islam
- Dr Asri Bekas Mufti Perlis

Peringatan AL HUJURAT: - AYAT 6

AL HUJURAT: - AYAT 6

Hai orang-orang yang beriman, jika datang kepada kamu orang fasik membawa sesuatu berita, maka periksalah dengan teliti, agar kamu tidak menimpakan suatu musibah kepada sesuatu kaum tanpa mengetahui keadaannya yang menyebabkan kamu menyesal atas perbuatanmu itu.

Ustaz Azizan Razak

Beruk kalau kita buat tak peduli dekat dia, dia pun senyap (sengap) begitu saja. Tapi kalau kita layan dia, sergah dia, habis daun pokok cermai dihinggutnya- Semasa berucap di Stadium Sultan Abdul Halim Kedah.

Khamis, 25 April 2013

Nadwah minta rakyat tolak BN


Nadwah minta rakyat tolak BN

Harakahdaily,25 Apr 2013
ALOR SETAR: Pertubuhan Islam di Kedah yang bernaung di bawah Nadwah meminta umat Islam di seluruh negara agar menolak Barisan Nasional (BN) dalam pilihan raya umum kali ini.

Resolusi ini dicapai dalm perhimpunan mereka 23 April 2013 lepas di Kolej Universiti Insaniah, Alor Setar.

Mereka mengemukakan 10 amanat kepada rakyat agar memilih parti yang melaksanakan perkara berikut.

1. MENJADIKAN ISLAM SEBAGAI PANDUAN HIDUP RAKYAT DAN PEMERINTAHAN – Amalan BN yang menghina agama, memperlekehkan hokum Al-Quran, membawa faham sekular, fitnah, nasionalisme sempit dan kebendaan mesti DITAMATKAN.

2. MEMEGANG AMANAH RAKYAT DAN PEMILIKAN NEGARA – Amanah kepada BN dihancurkan seperti kes pengambilan Tanah Simpanan Melayu, saham BERNAS dijual kepada Hong Kong dan pemilikan saham bumiputra 52 billion hanya tinggal 2 billion. Mereka mesti DITURUNKAN.

3. MEMBERIKAN PENDIDIKAN BERKUALITI DAN PERCUMA SEPANJANG HAYAT – Tindakan BN menswastakan universiti, caj yuran dan pinjaman PTPTN adalah tindakan tidak bertanggungjawab dan mesti DITOLAK.

4. MENYEDIAKAN KEMUDAHAN KESIHATAN BERKUALITI DAN PERCUMA – Perlaksanaan dan cadanganc caj perubatan oleh BN di hospital adalah suatu beban berganda rakyat dan mesti DIHENTIKAN.

5. MENGAGIHKAN KEKAYAAN SECARA SAKSAMA DAN MENGHAPUSKAN KRONI – Perlakukan BN, memusatkan kekayaan kepada kelompok kecil dan membolot hak rakyat adalah tidak adil, sangat merbahaya dan mesti DIHAPUSKAN.

6. MENAMATKAN AMALAN BERHUTANG MELAMPAU DAN PEMBOROSAN – Tindakan melampau BN berhutang lebih RM500 billion akan ditanggung rakyat. Kontrak tanpa tender, pembaziran, boros dan salahguna harta rakyat mesti DIADILI.

7. MENURUNKAN HARGA MINYAK, HAPUSKAN TOL DAN MENGAWAL HARGA BARANG – Polisi BN sangat tidak wajar sebagai Negara pengeluar minyak, Negara makmur dengan bayaran berganda. Kesannya rakyat amat terbeban. Ini mesti DIBATALKAN.

8. MEMBANTERAS GEJALA SOSIAL, JAHAT, LUCAH, FITNAH DAN RASUAH – Pimpinan BN yang korup tidak mampu membina rakyat berakhlak dan Negara yang bersih politik. Generasi menjadi rosak. Mereka mesti DIGANTI.

9. BERSIKAP ADIL PADA SETIAP BANGSA DAN MENGHAPUSKAN SIFAT PERKAUMAN – Kepura-puraan BN menggunakan nama bumiputera untuk membolot kekayaan dan kuasa telah meruncingkan perkauman serta meluaskan jurang kaya miskin. Mereka perlu DIRUNTUHKAN.

10. MEWUJUDKAN NEGARA BERDAULAT, SELAMAT DAN BEBAS PENGARUH ASING – Kelalaian BN menyebabkan kadar jenayah tinggi, pertahanan Negara bolos dan hak Negara tergadai. Rakyat makin cemas. Mereka mesti DINYAHKAN.

Sehingga kini Nadwah disertai pertubuhan-pertubuhan Islam khususnya di Kedah seperti:

1. Sekretariat Himpunan Ulama Rantau Asia (SHURA).
2. Majlis Perundingan Pertubuhan-Pertubuhan Islam Malaysia (MAPIM).
3. Persatuan Ulama Kedah (PUK).
4. Angkatan Belia Islam Maaysia (ABIM).
5. Teras Pengupayaan Melayu (TERAS).
6. Pertubuhan Ikram Malaysia (IKRAM).
7. Wadah Pencerdasan Umat Malaysia (WADAH).
8. Pertubuhan Hal Ehwal Sekolah Agama Kedah (HESA).
9. Pertubuhan Darul Mustafa Negeri Kedah (DARUL MUSTAFA).
10. Yayasan PAKSI.
11. Persatuan Persaudaraan Muslimah Malaysia (SALIMAH).
12. Gerakan Sokong Syariah (GESA).
13. Institut Pengembelingan Komuniti (IMPAK).
14. Institut Penyelidikan Syariah (ISRA).
15. Persatuan Kebajikan & Penyelidikan Pelajar Islam Kedah (IMPAK).
16. Women’s Initiative for Research, Development & Advancement (WIRDA).
17. Dan tokoh-tokoh Ulama serta guru-guru 67 buah pondok dan sekolah agama seluruh negeri Kedah. 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan