ULAMA WARASATUL AMBIA

ULAMA WARASATUL AMBIA

Wahyu

Firman Allah Swt“ Janganlah kamu cenderung kepada KEZALIMAN kelak kamu akan disambar oleh api neraka.”

Berdoalah kepada Ku, nescaya akan Ku perkenankan bagimu, sesungguhnya orang-orang yang menyombongkan diri dari menyembah Ku akan masuk neraka jahannam dalam keadaan hina dina!
-Surah Al-Mukmin ayat 60

Peringatan Ilahi

Allah SWT. Berfirman:
(وَمَن يَعۡشُ عَن ذِكۡرِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ نُقَيِّضۡ لَهُ ۥ شَيۡطَـٰنً۬ا فَهُوَ لَهُ ۥ قَرِينٌ۬ (٣٦
Yang maksudnya:
”Dan sesiapa yang tidak mengendahkan pengajaran (Al-Quran yang diturunkan oleh Allah) Yang maha Pemurah, Kami akan adakan baginya Syaitan (yang menghasut dan menyesatkannya), lalu menjadilah Syaitan itu temannya yang tidak renggang daripadanya." [Surah Al-Zukhruf : 36.]

Surah al-Saff ayat 10-12:

Allah Taala menawarkan kemenangan di dalam firman-Nya dalam Surah al-Saff ayat 10-12:

"Wahai orang-orang yang beriman! Mahukah Aku tunjukkan sesuatu perniagaan yang boleh menyelamatkan kamu daripada azab seksa yang tidak terperi sakitnya?"

"Iaitu, kamu beriman kepada Allah dan Rasul-Nya serta kamu berjuang membela dan menegakkan agama Allah dengan harta benda dan diri kamu; yang demikian itulah yang lebih baik bagi kamu, jika kamu mengetahui."

"(Dengan itu) Allah akan mengampunkan dosa-dosa kamu dan memasukkan kamu ke dalam taman-taman (syurga) yang mengalir di bawahnya beberapa sungai, serta ditempatkan kamu di tempat-tempat tinggal yang sama ada dalam syurga 'Adn. Itulah kemenangan yang besar."

Pringatan

Imam Nawawi menyebut satu hadith dimana Rasulullah SAW diwahyukan melalui mimpi. Mimpi seorang Rasul adalah benar dan wahyu daripada Allah.

Rasulullah SAW melawat neraka dan dilihat mereka yang diseksa dalam neraka itu, orang yang berzina dan memakan riba’ dan menyebarkan maklumat yang buruk sehingga perbohongan itu tersebar dengan luas, apatah lagi maklumat itu menjadi fitnah.

Dilihat seorang yang disangkut dengan penyangkut besi didagunya menembusi pipi dan mata diseksa didalam neraka, bila ditanya siapa itu, itulah penyebar maklumat bohong diseluruh pelusuk.

Hadis peringatan

Dan sabda Rasulullah SAW, “Barangsiapa yang menunjukkan satu jalan yang baik lalu orang mengikut jalan itu, dia akan mendapat pahala kerana menjalankan tugasnya dan dia mendapat pahala selagi ada orang yang mengikutnya sehingga hari kiamat.

Dan barangsiapa yang menunjukkan jalan yang buruk,maka dia berdosa kerana melakukan kerja itu dan menerima tanggungjawab dosa yang sama dengan orang yang mengikutnya sehingga hari kiamat.

Beriman orang yang bertaqwa

Firman Allah

وَالَّذِينَ يَرْمُونَ الْمُحْصَنَاتِ ثُمَّ لَمْ يَأْتُوا بِأَرْبَعَةِ شُهَدَاء فَاجْلِدُوهُمْ ثَمَانِينَ جَلْدَةً وَلَا تَقْبَلُوا لَهُمْ شَهَادَةً أَبَدًا وَأُوْلَئِكَ هُمُ الْفَاسِقُونَ

dan orang-orang yang menuduh wanita-wanita yang baik-baik (berbuat zina) dan mereka tidak mendatangkan empat orang saksi, maka sebat (deralah) mereka (yang menuduh itu) delapan puluh kali dera, dan janganlah kamu terima kesaksian mereka buat selama-lamanya. Dan mereka itulah orang-orang yang fasik

Surah An-Nur : Ayat 4

Sungguhpun ayat ini menyebut mengenai tuduhan terhadap perempuan, namun hukumnya sama terhadap tuduhan ke atas kaum lelaki dan ianya menjadi sepakat para ulama' sebagaimana yang disebut di dalam Jame' Li ahkaamil Quran oleh al Qurtubi.

Tuduhan yang tidak menepati syara' dan pula perlakuan menyebarkan serta mempertontonkan video lucah kepada umum adalah suatu yang jelas bersalahan dengan agama dan mereka berdepan dengan hukum Qazaf serta undang - undang kerana memiliki dan menyebarkan video lucah.

Doa

YA ALLAH KAMI YANG HINA INI MENADAH TANGAN DAN MENGHARAPKAN PERTOLONGAN ENGKAU YA ALLAH:-

KAMI MEMOHON ENGKAU MEMPERI PERINGATAN ATAU HUKUMAN KEPADA TANGAN-TANGAN DAN ORANG-ORANG YANG JAHAT YANG BERUSAHA MENIPU RAKYAT SEMASA MENGUNDI DALAM PILIHAN RAYA DENGAN MENGADAKAN PELBAGAI CARA YANG SEMATA-MATA UNTUK MENIPU.
YA ALLAH BERILAH PERINGATAN ATAU PEMBALASAN KEPADA ORANG YANG BERTINDAK GANAS KEPADA RAKYAT. SESUNGGUNYA ENGKAU MAHA PERKASA DAN MAHA MENGETAHU.


YA ALLAH KAMI MENDERITA SEDIH DENGAN KEPUTUSAN ITU. YA ALLAH KEPUTUSAN ITU ADALAH SATU UJIAN YANG AMAT PERIT BAGI KAMI. MOHON TETAPLAH PENDIRIAN KAMI

YA ALLAH KAMI MEMOHON ENGKAU TUNJUKKANLAH HIKMAH KEHAKIMAN ITU SEMOGA AKAN MELEGAKAN KEDUKAAN DAN KESEDIHAN DIHATI KAMI.

YA ALLAH CELAKA DAN BINASALAH MEREKA YANG ZALIM ITU DENGAN KEHINAAN DAN KEPEDIHAN.

Fatwa

Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia memutuskan bahawa pelancong bukan Islam diharuskan memasuki masjid dan ruang solat dengan syarat mendapat keizinan pihak pengurusan masjid dan perlakuan serta tingkah laku mereka tidak mencemarkan kesucian masjid dan sentiasa terkawal dan beradab.

Guna agama cetus permusuhan kaum cemarkan Islam
- Dr Asri Bekas Mufti Perlis

Peringatan AL HUJURAT: - AYAT 6

AL HUJURAT: - AYAT 6

Hai orang-orang yang beriman, jika datang kepada kamu orang fasik membawa sesuatu berita, maka periksalah dengan teliti, agar kamu tidak menimpakan suatu musibah kepada sesuatu kaum tanpa mengetahui keadaannya yang menyebabkan kamu menyesal atas perbuatanmu itu.

Ustaz Azizan Razak

Beruk kalau kita buat tak peduli dekat dia, dia pun senyap (sengap) begitu saja. Tapi kalau kita layan dia, sergah dia, habis daun pokok cermai dihinggutnya- Semasa berucap di Stadium Sultan Abdul Halim Kedah.

Khamis, 25 April 2013

Najib tak cerdik ketepi Naib Ketua Wanita UmnoNajib tak cerdik ketepi Naib Ketua Wanita Umno

Subky Latif,25 Apr 2013
KETIKA rencana ini ditulis Kamilia masih Naib Ketua Wanita UMNO. Ketika rencana ini disiarkan dia adalah calon Bebas Parlimen Kuala Kangsar dan sudah  dipecat dari UMNO. Berikut adalah rencana itu:

TIDAK diketahui gerangan Perdana Menteri Najib tidak menyenaraikan Dato Kamilia Ibrahim, Naib Ketua Wanita  UMNO  dalam senarai calon BN.

Dia ada alasan untuk mengenepikan Shahrizat Jalil, Ketua Wanita itu kerana orang tak tercium bau lembu yang menyelubungi keluarganya berikut  skandal gembala suami dan anak-anaknya.

Menggugurkannya ada hubungan dengan formula calon plihan Najib semuanya calon boleh menang. Tidak mencalonkannya tepat dengan formula itu. Jika dia dicalonkan juga, maka matilah Najib dan BN ditubi pembangkang dalam kempen.

Tetapi orang tidak tahu mengapa Kamilia tidak tersenarai? Adakah kerana dia amat lantang mahu ketuanya Shahrizat meletak jawatan dari Ketua Wanita dan menteri sebaik saja skandal gembala lembu suaminya terbongkar. Wanita UMNO baginya tak terpikul dan tercium pekung lembu itu.

Dan adakah juga tidak disenangi oleh Tan Sri Rafidah Aziz kerana dalam klik tidak mempertahankan jawatan Ketua Wanita itu dulu. Rafidah tidak gembira  Kamalia menang tanpa bertanding untuk jawatan Naib Ketua sedang Rafidah sendiri dicabar Shahrizat.

Atau pemimpin wanita dari Kuala Kangsar itu tidak menepati piawaian calon yang dikehendaki oleh badan penapis SPRM. Lama sebelum Parlimen dibubarkan BN menekankan betapi calonnya perlu diluluskan oleh SPRM dulu.

Walaupun ada kayu-kayu buruk UMNO dicalonkan semula, mungkin mereka melepasi tapisan SPRM. Apakah pemimpin wanita itu sangkut di situ?

Apapun Kamilia ketika ketuanya yang dulu tidak berpakaian kemas dan ketika ketuanya yang sekarang belum berpakaian kemas, beliau sudah tampil berpakaian mengikut piawaian Islam.

Dari luar dia dilihat sebagai  wanita yang sopan, elok sangat bagi sahsiah sayap gerakan wanita beragama Islam.

Dengan kedudukannya dan sebagai seorang profesional, dia ada kelayakan menjadi calon BN. Belum tentu calon-calon yang dikemukan lebih elok dari dia.

Katakanlah sebagai loyar, boleh jadi dia loyar buruk, tetapi ramai orang loyar buruk menjadi ahli politik yang baik dan berjaya. Kamilia dipercayai tidak termasuk dalam golongan itu sebagai orang politik mahupun sebagai pengamal undang-undang.

Apa jua kelemahannya dia adalah Naib Ketua Wanita, orang nombor dua penting dalam gerakan wanita itu. Jika berpuluh-puluh wanita di bawahnya dijadikan calon, mengapa Najib dan Muhiyddin terlepas pandang dengannya dan adakah Shahrizat sendiri tidak menyokongnya?

Sesudah Shahrizat digugurkan adalah menjolok mata apabila orang nombor dua diketepikan.

Mungkin dia ada kelemahan, tetapi apabila dicalonkan, maka maruahnya mulai ditanya,  apa sebab dia diketepikan. Berbagai andaian dan fitnah boleh timbul.

Dia ada maruah, tetapi dia tidak dinilai oleh pemimin UMNO. Dia boleh mengambil tindakan bagi membuktikan orang yang bermaruah. Jika UMNO tidak menilai perjuangan dan perkhidmatannya kepada parti itu, bumi ini luas buatnya. Dia boleh teruskan di tempat lain.

Apa yang terjadi kepadanya, kira-kira satu yang malang bagi Wanita UMNO. Sebaik BN dilanda tsunami politik PRU 2008 dulu, Perdana Menteri Abdullah  Badawi tidak memasukkan wakil Wanita UMNO dalam barisan kabinetnya. Satu-satunya menteri wanita yang selamat dari tsunami itu ialah Rafidah Aziz, ketuanya.  Justeru lama sangat dalam kabinet, mungkin masanya untuk digugurkan telah tiba, maka dia digugurkan.

Dengan menggugurkannya, langsung Wanita UMNO tiada  dalam kabinet pertama kali sejak zaman Tunku. Bising Wanita UMNO dan Tun Abdullah tiada jawapan. Bila Najib mengambil alih diangkatnya Shahrizat yang kalah menjadi senator. Maka ada semula Wanita UMNO jadi menteri.

Wanita UMNO tiada menteri lagi bila Shahrizat tidak disambung keahlian  senatnya. Jika Kamilia dicalonkan dan menang, dan BN menang lagi, tentulah Kamilia boleh mengisi kerusi yang dikosongkan Shahrizat itu.

Setelah bertahun-tahun dia sabar, peluang terbaiknya ialah ini kalilah. Tetapi Najib ketepikan dia. Cerdikkah Najib buat begitu? Mungkin UMNO bukan wadah yang elok bagi Kamilia. Bumi ini luas. Tempatnya mungkin tidak di situ.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan