ULAMA WARASATUL AMBIA

ULAMA WARASATUL AMBIA

Wahyu

Firman Allah Swt“ Janganlah kamu cenderung kepada KEZALIMAN kelak kamu akan disambar oleh api neraka.”

Berdoalah kepada Ku, nescaya akan Ku perkenankan bagimu, sesungguhnya orang-orang yang menyombongkan diri dari menyembah Ku akan masuk neraka jahannam dalam keadaan hina dina!
-Surah Al-Mukmin ayat 60

Peringatan Ilahi

Allah SWT. Berfirman:
(وَمَن يَعۡشُ عَن ذِكۡرِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ نُقَيِّضۡ لَهُ ۥ شَيۡطَـٰنً۬ا فَهُوَ لَهُ ۥ قَرِينٌ۬ (٣٦
Yang maksudnya:
”Dan sesiapa yang tidak mengendahkan pengajaran (Al-Quran yang diturunkan oleh Allah) Yang maha Pemurah, Kami akan adakan baginya Syaitan (yang menghasut dan menyesatkannya), lalu menjadilah Syaitan itu temannya yang tidak renggang daripadanya." [Surah Al-Zukhruf : 36.]

Surah al-Saff ayat 10-12:

Allah Taala menawarkan kemenangan di dalam firman-Nya dalam Surah al-Saff ayat 10-12:

"Wahai orang-orang yang beriman! Mahukah Aku tunjukkan sesuatu perniagaan yang boleh menyelamatkan kamu daripada azab seksa yang tidak terperi sakitnya?"

"Iaitu, kamu beriman kepada Allah dan Rasul-Nya serta kamu berjuang membela dan menegakkan agama Allah dengan harta benda dan diri kamu; yang demikian itulah yang lebih baik bagi kamu, jika kamu mengetahui."

"(Dengan itu) Allah akan mengampunkan dosa-dosa kamu dan memasukkan kamu ke dalam taman-taman (syurga) yang mengalir di bawahnya beberapa sungai, serta ditempatkan kamu di tempat-tempat tinggal yang sama ada dalam syurga 'Adn. Itulah kemenangan yang besar."

Pringatan

Imam Nawawi menyebut satu hadith dimana Rasulullah SAW diwahyukan melalui mimpi. Mimpi seorang Rasul adalah benar dan wahyu daripada Allah.

Rasulullah SAW melawat neraka dan dilihat mereka yang diseksa dalam neraka itu, orang yang berzina dan memakan riba’ dan menyebarkan maklumat yang buruk sehingga perbohongan itu tersebar dengan luas, apatah lagi maklumat itu menjadi fitnah.

Dilihat seorang yang disangkut dengan penyangkut besi didagunya menembusi pipi dan mata diseksa didalam neraka, bila ditanya siapa itu, itulah penyebar maklumat bohong diseluruh pelusuk.

Hadis peringatan

Dan sabda Rasulullah SAW, “Barangsiapa yang menunjukkan satu jalan yang baik lalu orang mengikut jalan itu, dia akan mendapat pahala kerana menjalankan tugasnya dan dia mendapat pahala selagi ada orang yang mengikutnya sehingga hari kiamat.

Dan barangsiapa yang menunjukkan jalan yang buruk,maka dia berdosa kerana melakukan kerja itu dan menerima tanggungjawab dosa yang sama dengan orang yang mengikutnya sehingga hari kiamat.

Beriman orang yang bertaqwa

Firman Allah

وَالَّذِينَ يَرْمُونَ الْمُحْصَنَاتِ ثُمَّ لَمْ يَأْتُوا بِأَرْبَعَةِ شُهَدَاء فَاجْلِدُوهُمْ ثَمَانِينَ جَلْدَةً وَلَا تَقْبَلُوا لَهُمْ شَهَادَةً أَبَدًا وَأُوْلَئِكَ هُمُ الْفَاسِقُونَ

dan orang-orang yang menuduh wanita-wanita yang baik-baik (berbuat zina) dan mereka tidak mendatangkan empat orang saksi, maka sebat (deralah) mereka (yang menuduh itu) delapan puluh kali dera, dan janganlah kamu terima kesaksian mereka buat selama-lamanya. Dan mereka itulah orang-orang yang fasik

Surah An-Nur : Ayat 4

Sungguhpun ayat ini menyebut mengenai tuduhan terhadap perempuan, namun hukumnya sama terhadap tuduhan ke atas kaum lelaki dan ianya menjadi sepakat para ulama' sebagaimana yang disebut di dalam Jame' Li ahkaamil Quran oleh al Qurtubi.

Tuduhan yang tidak menepati syara' dan pula perlakuan menyebarkan serta mempertontonkan video lucah kepada umum adalah suatu yang jelas bersalahan dengan agama dan mereka berdepan dengan hukum Qazaf serta undang - undang kerana memiliki dan menyebarkan video lucah.

Doa

YA ALLAH KAMI YANG HINA INI MENADAH TANGAN DAN MENGHARAPKAN PERTOLONGAN ENGKAU YA ALLAH:-

KAMI MEMOHON ENGKAU MEMPERI PERINGATAN ATAU HUKUMAN KEPADA TANGAN-TANGAN DAN ORANG-ORANG YANG JAHAT YANG BERUSAHA MENIPU RAKYAT SEMASA MENGUNDI DALAM PILIHAN RAYA DENGAN MENGADAKAN PELBAGAI CARA YANG SEMATA-MATA UNTUK MENIPU.
YA ALLAH BERILAH PERINGATAN ATAU PEMBALASAN KEPADA ORANG YANG BERTINDAK GANAS KEPADA RAKYAT. SESUNGGUNYA ENGKAU MAHA PERKASA DAN MAHA MENGETAHU.


YA ALLAH KAMI MENDERITA SEDIH DENGAN KEPUTUSAN ITU. YA ALLAH KEPUTUSAN ITU ADALAH SATU UJIAN YANG AMAT PERIT BAGI KAMI. MOHON TETAPLAH PENDIRIAN KAMI

YA ALLAH KAMI MEMOHON ENGKAU TUNJUKKANLAH HIKMAH KEHAKIMAN ITU SEMOGA AKAN MELEGAKAN KEDUKAAN DAN KESEDIHAN DIHATI KAMI.

YA ALLAH CELAKA DAN BINASALAH MEREKA YANG ZALIM ITU DENGAN KEHINAAN DAN KEPEDIHAN.

Fatwa

Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia memutuskan bahawa pelancong bukan Islam diharuskan memasuki masjid dan ruang solat dengan syarat mendapat keizinan pihak pengurusan masjid dan perlakuan serta tingkah laku mereka tidak mencemarkan kesucian masjid dan sentiasa terkawal dan beradab.

Guna agama cetus permusuhan kaum cemarkan Islam
- Dr Asri Bekas Mufti Perlis

Peringatan AL HUJURAT: - AYAT 6

AL HUJURAT: - AYAT 6

Hai orang-orang yang beriman, jika datang kepada kamu orang fasik membawa sesuatu berita, maka periksalah dengan teliti, agar kamu tidak menimpakan suatu musibah kepada sesuatu kaum tanpa mengetahui keadaannya yang menyebabkan kamu menyesal atas perbuatanmu itu.

Ustaz Azizan Razak

Beruk kalau kita buat tak peduli dekat dia, dia pun senyap (sengap) begitu saja. Tapi kalau kita layan dia, sergah dia, habis daun pokok cermai dihinggutnya- Semasa berucap di Stadium Sultan Abdul Halim Kedah.

Khamis, 25 April 2013

Penipuan umno


Pendidikan Percuma: Tapi dibebankan bayaran tambahan

Bapa Kecewa,
Berhubung dengan perkara di atas,saya ingin mengambil perhatian tentang hal tersebut yang sedang kecoh dan telah menimbulkan rungutan dari berbagai-bagai pihak terutamanya ibu bapa yang mempunyai anak yang ramai bersekolah. Terima kasihlah kepada bekas kerajaan yang memerintah yang mana telah melupuskan bayaran Yuran Sekolah tetapi telah mengubahnya kepada Bayaran Tambahan - bagi saya lebih membebankan daripada Yuran Sekolah.

Kalau dulu masa kita sekolah ,kita cuma dikenakan apa yang dipanggil Yuran Sekolah tetapi sekarang ini cuma diubah sedikit perkataannya, hakikatnya maksudnya adalah sama, malah ada sekolah-sekolah yang mengenakan Bayaran Tambahan yang kadang kalanya agak tidak masuk akal, seolah-olah ada unsur-unsur perniagaan dalam hal tersebut.

Bagaimana pula halnya kalau ada ibu bapa yang mempunyai ramai anak yang bersekolah, tentulah tidak mampu lebih-lebih lagi bagi yang bapa atau ibu sahaja yang bekerja. Demikianlah juga halnya sebagaimana yang terjadi bagi saya sendiri,tentulah perit untuk membayar Bayaran Tambahan, bayaran tambang bas sekolah dan perbelanjaan sekolah harian lagi. Untuk bayaran Yuran PIBG pula, saya rasa tidaklah perlu di pertikaikan sangat kerana ia perlu untuk kegunaan PIBG, tetapi yang di persoalkan Bayaran Tambahan dan bayaran Kelas Tambahan untuk pelajar-pelajar UPSR2013 yang saya rasa amat membebankan. Persoalannya adakah Kementerian Pendidikan tidak menyalurkan peruntukan untuk peningkatan UPSR kepada Jabatan Pendidikan Negeri untuk diagih-agihkan kepada Pejabat Pendidikan Daerah?

Sewaktu anak-anak saya belajar di sebuah sekolah di utara Semenanjung (dikuasai oeh Pakatan Rakyat) kami ibu bapa hanya perlu menjelaskan Bayaran Tambahan lebih kurang dalam RM60.00 sahaja manakala untuk bayaran Kelas Tambahan sekolah hanya dalam RM80.00 sahaja untuk kelas Tambahan sehinggalah sampai ke peperiksaan sebenar UPSR, tetapi berlainan pula dengan apa yang terjadi di sekolah juga di utara Semenanjung yang dikuasai oleh Barisan Nasional yang mana setiap ibu bapa dikenakan dengan Bayaran Tambahan hampir RM100.00 dan bayaran untuk Kelas Tambahan sekolah hampir RM50.00 (di bayar tiap-tiap bulan sehinggalah sampai ke peperiksaan sebenar).

Bagi ibu bapa yang kedua-duanya bekerja dan tidak mempunyai anak yang lebih dari dua orang bersekolah, saya rasa tidak menjadi beban bagi mereka. Tapi bagaimana pula halnya bagi mereka yang mempunyai anak yang lebih dari tiga orang yang bersekolah seperti saya dan mempunyai pendapatan daripada satu sumber sahaja. Perit rasanya untuk mencari dana bagi membayar Bayaran-bayaran tersebut. Pada pendapat saya, sepatutnya hal-hal ini perlu dibincangkan semasa mesyuarat PIBG untuk mendapat kata putus yang memenangkan semua pihak. Mungkin ada ibu bapa yang tidak dapat hadir semasa mesyuarat tersebut atas urusan kerja atau sebagainya. Sepatutnya pihak pentadbiran sekolah perlulah membuat kaji selidik terlebih dahulu sebelum terus membuat keputusan.

Tentang bayaran tambahan mungkin dapat dibayar secara beransur bagi yang tidak mampu membayar secara sekali gus. Tetapi bagaimana pula halnya bayaran Kelas Tambahan yang difaham bermula bayarannya dari bulan Februari 2013 sedangkan masuk awal bulan April 2013 baru dimaklumkan kepada ibu bapa itupun tanpa mengeluarkan sebarang surat khas bagi memaklumkannya. Hanya arahan lisan kepada pelajar untuk disampaikan kepada ibu bapa. Mungkin inilah Pendidikan Percuma yang diwar-warkan oleh bekas Perdana Menteri Dato’ Seri Haji Mohd Najib bin Tun Haji Abdul Razak dan timbalannya? 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan