ULAMA WARASATUL AMBIA

ULAMA WARASATUL AMBIA

Wahyu

Firman Allah Swt“ Janganlah kamu cenderung kepada KEZALIMAN kelak kamu akan disambar oleh api neraka.”

Berdoalah kepada Ku, nescaya akan Ku perkenankan bagimu, sesungguhnya orang-orang yang menyombongkan diri dari menyembah Ku akan masuk neraka jahannam dalam keadaan hina dina!
-Surah Al-Mukmin ayat 60

Peringatan Ilahi

Allah SWT. Berfirman:
(وَمَن يَعۡشُ عَن ذِكۡرِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ نُقَيِّضۡ لَهُ ۥ شَيۡطَـٰنً۬ا فَهُوَ لَهُ ۥ قَرِينٌ۬ (٣٦
Yang maksudnya:
”Dan sesiapa yang tidak mengendahkan pengajaran (Al-Quran yang diturunkan oleh Allah) Yang maha Pemurah, Kami akan adakan baginya Syaitan (yang menghasut dan menyesatkannya), lalu menjadilah Syaitan itu temannya yang tidak renggang daripadanya." [Surah Al-Zukhruf : 36.]

Surah al-Saff ayat 10-12:

Allah Taala menawarkan kemenangan di dalam firman-Nya dalam Surah al-Saff ayat 10-12:

"Wahai orang-orang yang beriman! Mahukah Aku tunjukkan sesuatu perniagaan yang boleh menyelamatkan kamu daripada azab seksa yang tidak terperi sakitnya?"

"Iaitu, kamu beriman kepada Allah dan Rasul-Nya serta kamu berjuang membela dan menegakkan agama Allah dengan harta benda dan diri kamu; yang demikian itulah yang lebih baik bagi kamu, jika kamu mengetahui."

"(Dengan itu) Allah akan mengampunkan dosa-dosa kamu dan memasukkan kamu ke dalam taman-taman (syurga) yang mengalir di bawahnya beberapa sungai, serta ditempatkan kamu di tempat-tempat tinggal yang sama ada dalam syurga 'Adn. Itulah kemenangan yang besar."

Pringatan

Imam Nawawi menyebut satu hadith dimana Rasulullah SAW diwahyukan melalui mimpi. Mimpi seorang Rasul adalah benar dan wahyu daripada Allah.

Rasulullah SAW melawat neraka dan dilihat mereka yang diseksa dalam neraka itu, orang yang berzina dan memakan riba’ dan menyebarkan maklumat yang buruk sehingga perbohongan itu tersebar dengan luas, apatah lagi maklumat itu menjadi fitnah.

Dilihat seorang yang disangkut dengan penyangkut besi didagunya menembusi pipi dan mata diseksa didalam neraka, bila ditanya siapa itu, itulah penyebar maklumat bohong diseluruh pelusuk.

Hadis peringatan

Dan sabda Rasulullah SAW, “Barangsiapa yang menunjukkan satu jalan yang baik lalu orang mengikut jalan itu, dia akan mendapat pahala kerana menjalankan tugasnya dan dia mendapat pahala selagi ada orang yang mengikutnya sehingga hari kiamat.

Dan barangsiapa yang menunjukkan jalan yang buruk,maka dia berdosa kerana melakukan kerja itu dan menerima tanggungjawab dosa yang sama dengan orang yang mengikutnya sehingga hari kiamat.

Beriman orang yang bertaqwa

Firman Allah

وَالَّذِينَ يَرْمُونَ الْمُحْصَنَاتِ ثُمَّ لَمْ يَأْتُوا بِأَرْبَعَةِ شُهَدَاء فَاجْلِدُوهُمْ ثَمَانِينَ جَلْدَةً وَلَا تَقْبَلُوا لَهُمْ شَهَادَةً أَبَدًا وَأُوْلَئِكَ هُمُ الْفَاسِقُونَ

dan orang-orang yang menuduh wanita-wanita yang baik-baik (berbuat zina) dan mereka tidak mendatangkan empat orang saksi, maka sebat (deralah) mereka (yang menuduh itu) delapan puluh kali dera, dan janganlah kamu terima kesaksian mereka buat selama-lamanya. Dan mereka itulah orang-orang yang fasik

Surah An-Nur : Ayat 4

Sungguhpun ayat ini menyebut mengenai tuduhan terhadap perempuan, namun hukumnya sama terhadap tuduhan ke atas kaum lelaki dan ianya menjadi sepakat para ulama' sebagaimana yang disebut di dalam Jame' Li ahkaamil Quran oleh al Qurtubi.

Tuduhan yang tidak menepati syara' dan pula perlakuan menyebarkan serta mempertontonkan video lucah kepada umum adalah suatu yang jelas bersalahan dengan agama dan mereka berdepan dengan hukum Qazaf serta undang - undang kerana memiliki dan menyebarkan video lucah.

Doa

YA ALLAH KAMI YANG HINA INI MENADAH TANGAN DAN MENGHARAPKAN PERTOLONGAN ENGKAU YA ALLAH:-

KAMI MEMOHON ENGKAU MEMPERI PERINGATAN ATAU HUKUMAN KEPADA TANGAN-TANGAN DAN ORANG-ORANG YANG JAHAT YANG BERUSAHA MENIPU RAKYAT SEMASA MENGUNDI DALAM PILIHAN RAYA DENGAN MENGADAKAN PELBAGAI CARA YANG SEMATA-MATA UNTUK MENIPU.
YA ALLAH BERILAH PERINGATAN ATAU PEMBALASAN KEPADA ORANG YANG BERTINDAK GANAS KEPADA RAKYAT. SESUNGGUNYA ENGKAU MAHA PERKASA DAN MAHA MENGETAHU.


YA ALLAH KAMI MENDERITA SEDIH DENGAN KEPUTUSAN ITU. YA ALLAH KEPUTUSAN ITU ADALAH SATU UJIAN YANG AMAT PERIT BAGI KAMI. MOHON TETAPLAH PENDIRIAN KAMI

YA ALLAH KAMI MEMOHON ENGKAU TUNJUKKANLAH HIKMAH KEHAKIMAN ITU SEMOGA AKAN MELEGAKAN KEDUKAAN DAN KESEDIHAN DIHATI KAMI.

YA ALLAH CELAKA DAN BINASALAH MEREKA YANG ZALIM ITU DENGAN KEHINAAN DAN KEPEDIHAN.

Fatwa

Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia memutuskan bahawa pelancong bukan Islam diharuskan memasuki masjid dan ruang solat dengan syarat mendapat keizinan pihak pengurusan masjid dan perlakuan serta tingkah laku mereka tidak mencemarkan kesucian masjid dan sentiasa terkawal dan beradab.

Guna agama cetus permusuhan kaum cemarkan Islam
- Dr Asri Bekas Mufti Perlis

Peringatan AL HUJURAT: - AYAT 6

AL HUJURAT: - AYAT 6

Hai orang-orang yang beriman, jika datang kepada kamu orang fasik membawa sesuatu berita, maka periksalah dengan teliti, agar kamu tidak menimpakan suatu musibah kepada sesuatu kaum tanpa mengetahui keadaannya yang menyebabkan kamu menyesal atas perbuatanmu itu.

Ustaz Azizan Razak

Beruk kalau kita buat tak peduli dekat dia, dia pun senyap (sengap) begitu saja. Tapi kalau kita layan dia, sergah dia, habis daun pokok cermai dihinggutnya- Semasa berucap di Stadium Sultan Abdul Halim Kedah.

Selasa, 4 Jun 2013

Arah tuju PAS

TG Nik Aziz tunjuk arah yang tepat

-,04 Jun 2013


Dua hal sangat mengharukan mengenai langkah Mursyidul Am PAS Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat. Pertama pengundurannnya sebagai Menteri Besar Kelantan beberapa hari selepas PRU, kedua penegasannya tidak akan membenarkan sebarang usaha PAS ke arah penyatuan PAS dan Umno selagi beliau masih hidup.

Tidak ada siapa yang tidak sedih dengan pengunduran Tuan Guru dari jawatan MB, tetapi memandangkan kesihatannya yang selalu terganggu dengan umurnya yang begitu lanjut, maka rakyat Kelantan dan mereka yang mendukung perjuangannya memahami mengapa beliau berundur.

Perubahan ini sama sekali tidak mengurangkan kasih sayang rakyat kepadanya justru sepanjang hayatnya beliau telah mendambakan perjuangannya kepada Islam melalui wadah PAS. Beliau adalah legasi yang akan terukir dalam sejarah, bahawa seorang tokoh yang menjalani kehidupan dengan serba sederhana, bersuara lembut, tetapi tegas telah mengambil peranan penting mewarnakan perjuangan politk Islam di tanah airnya.

Memang hanya sesekali dalam sesuatu zaman, seorang tokoh unggul sepertinya muncul untuk mewarnakan sejarah tanah airnya, mendambakan politik Islamnya bukan saja untuk kepentingan ummah, tetapi juga anggota masyarakat seluruhnya.

(TG Nik Aziz bercakap buat pertama kali kepada media selepas beliau tidak menjadi MB Kelantan lagi)

Pada awalnya memang ramai tokoh yang berbaris untuk menyertai perjuangan sepertinya, tetapi tidak semua mampu menghadapi cabaran. Ada yang tewas dengan umpan politik dan kemewahan, tidak tahan menanggung ujian dan pelbagai lagi. Maka mereka ini ada yang ‘gugur’ dalam perjalanan perjuangan yang getir ini.

Tinggallah sejumlah kecil yang meneruskan perjuangan dan dari jumlah yang amat kecil itu termasuklah Tuan Guru sendiri bersama pimpinan PAS yang lain meneruskan kafilah perjalanan perjuangan ini.

Walaupun Tuan Guru Haji Nik Abd Aziz sudah melepaskan jawatannya sebagai Menteri Besar sebuah negeri istimewa yang kecil molek, namun beliau masih bersama saf pimpinan PAS. Ia masih memegang jawatan Pesuruhjaya PAS Kelantan dan Mursyidul Am PAS, sebuah jawatan simbolik yang setakat ini, pada pendapat saya, belum ada tokoh yang dilihat mampu menggantinya.

Kekuatan Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz terletak kepada istiqamah perjuangannya, ketegasannya mempertahankan PAS dari serangan musuh, menyuntik semangat perjuangan kepada generasi lama dan baru, wawasannya yang sangat jauh ke depan – melampaui zaman – serta kemampuannya menterjemahkan kesyumulan Islam di tengah politik baru Malaysia.

Untuk selama puluhan tahun, sepanjang perjuangannya, Tuan Guru menentang habis-habisan assobiyah (perkauman) kerana baginya perkauman itu adalah sebuah kejahatan, menentang kemanusiaan dan menjadi musuh Islam.

Tuan Guru Nik Abd Aziz menjadi penghalang utama yang berada di tengah jamaah PAS dari sebarang usaha untuk menggabungkan PAS dengan Umno, atas nama apapun.

Kerana itu, Tuan Guru berpesan:

“Saya tidak akan membenarkan sebarang usaha ke arah penyatuan PAS dan Umno selagi saya masih hidup.”

PAS, katanya, adalah milik semua ahlinya dan sebarang tindakan atau keputusan yang dibuat perlu mendapat persetujuan daripada semua ahli khususnya melalui muktamar.

“Tidak boleh sesiapapun mengatur usaha untuk mengadakan kerjasama antara PAS dan Umno apa lagi secara senyap-senyap, parti ini terbuka kepada orang ramai dan milik ahli. Saya tidak bagi, selagi saya masih hidup, saya tidak akan benarkan usaha untuk menjalin kerjasama PAS dan Umno dilakukan,” ujarnya tegas ketika ditemui Harakahdaily baru-baru ini.

Menurut Tuan Guru, Umno sejak awal lagi menolak dasar Islam sebagaimana yang diperjuangkan oleh PAS. Selain persoalan dasar parti, banyak lagi perkara yang perlu dikaji terhadap kesilapan Umno dalam perjuangan mereka.

“Untuk itu, tidak ada sebab kita ingin bersama mereka dan saya peringatkan pada yang lain jangan ada usaha ke arah ini,” ujarnya lagi.

Ini peringatan yang sangat jelas dan tegas dari pimpinan utama parti dan sewajarnya semua pendukung PAS mematuhinya, bukan saja semasa beliau masih ada hayat, tetapi lama selepas ketiadaan beliau nanti.

Memang nature politik berubah mengikut masa dan keadaan serta keperluan semasa, tetapi dalam hal penggabungan PAS dan Umno mesti dilihat dalam konteks dasar perjuangan Islam yang menjadi asas PAS.

Sebelum ini, Tuan Guru berkali-kali mengingatkan bahawa selagi Umno tidak mengubah dasar sekular dan perkaumannya kepada dasar Islam dan menerima Islam sepenuhnya, PAS tidak akan menerima Umno. Ini sangat jelas diucapkannya berulang kali.

Oleh itu, berdasarkan ketegasannya ini, tidak mungkin ada sebarang ijtihad untuk menggabungkan PAS dengan Umno atas hujah demi untuk perpaduan ummah.

Bagi Tuan Guru, perpaduan ummah hanya boleh dibina aras dasar semua pihak menerima Islam sepenuhnya, membuang sifat perkauman yang ada dalam Umno dan bersatu atas nama Islam dan menerima Islam sepenuhnya, bukan atas nama perpaduan Melayu.

Dalam suasana PRU yang lalu, isu perpaduan Umno-PAS semakin disemarakkan oleh sesetengan pihak, mujurlah pimpinan PAS tidak mempedulikan ajakan ini, justru mereka sangat memahami maksud politik di sebalik seruan yang dilihat sangat molek, tetapi palsu.

Oleh itu bagi PAS yang telah mengambil peranan penting dalam Pakatan Rakyat dan berjaya, serta berusaha memperkukuh Pakatan, maka usaha sesetengah pihak untuk mengabungkan PAS dengan Umno adalah tidak mungkin.

Sementara itu, Muktamar Tahunan PAS pada November ini di mana ada pemilihan pimpinan, maka sewajarnya pesan Tuan Guru Nik Ab Aziz supaya PAS dan Umno tidak bergabung akan menjadi stand yang kukuh bagi pimpinan dan semua pendukung PAS.

Hendaknya tidak akan ada sebarang sikap apologetic dan alasan palsu yang direka-cipta untuk menjustifikasikan sebarang usaha menggabungkan PAS dan Umno.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan