ULAMA WARASATUL AMBIA

ULAMA WARASATUL AMBIA

Wahyu

Firman Allah Swt“ Janganlah kamu cenderung kepada KEZALIMAN kelak kamu akan disambar oleh api neraka.”

Berdoalah kepada Ku, nescaya akan Ku perkenankan bagimu, sesungguhnya orang-orang yang menyombongkan diri dari menyembah Ku akan masuk neraka jahannam dalam keadaan hina dina!
-Surah Al-Mukmin ayat 60

Peringatan Ilahi

Allah SWT. Berfirman:
(وَمَن يَعۡشُ عَن ذِكۡرِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ نُقَيِّضۡ لَهُ ۥ شَيۡطَـٰنً۬ا فَهُوَ لَهُ ۥ قَرِينٌ۬ (٣٦
Yang maksudnya:
”Dan sesiapa yang tidak mengendahkan pengajaran (Al-Quran yang diturunkan oleh Allah) Yang maha Pemurah, Kami akan adakan baginya Syaitan (yang menghasut dan menyesatkannya), lalu menjadilah Syaitan itu temannya yang tidak renggang daripadanya." [Surah Al-Zukhruf : 36.]

Surah al-Saff ayat 10-12:

Allah Taala menawarkan kemenangan di dalam firman-Nya dalam Surah al-Saff ayat 10-12:

"Wahai orang-orang yang beriman! Mahukah Aku tunjukkan sesuatu perniagaan yang boleh menyelamatkan kamu daripada azab seksa yang tidak terperi sakitnya?"

"Iaitu, kamu beriman kepada Allah dan Rasul-Nya serta kamu berjuang membela dan menegakkan agama Allah dengan harta benda dan diri kamu; yang demikian itulah yang lebih baik bagi kamu, jika kamu mengetahui."

"(Dengan itu) Allah akan mengampunkan dosa-dosa kamu dan memasukkan kamu ke dalam taman-taman (syurga) yang mengalir di bawahnya beberapa sungai, serta ditempatkan kamu di tempat-tempat tinggal yang sama ada dalam syurga 'Adn. Itulah kemenangan yang besar."

Pringatan

Imam Nawawi menyebut satu hadith dimana Rasulullah SAW diwahyukan melalui mimpi. Mimpi seorang Rasul adalah benar dan wahyu daripada Allah.

Rasulullah SAW melawat neraka dan dilihat mereka yang diseksa dalam neraka itu, orang yang berzina dan memakan riba’ dan menyebarkan maklumat yang buruk sehingga perbohongan itu tersebar dengan luas, apatah lagi maklumat itu menjadi fitnah.

Dilihat seorang yang disangkut dengan penyangkut besi didagunya menembusi pipi dan mata diseksa didalam neraka, bila ditanya siapa itu, itulah penyebar maklumat bohong diseluruh pelusuk.

Hadis peringatan

Dan sabda Rasulullah SAW, “Barangsiapa yang menunjukkan satu jalan yang baik lalu orang mengikut jalan itu, dia akan mendapat pahala kerana menjalankan tugasnya dan dia mendapat pahala selagi ada orang yang mengikutnya sehingga hari kiamat.

Dan barangsiapa yang menunjukkan jalan yang buruk,maka dia berdosa kerana melakukan kerja itu dan menerima tanggungjawab dosa yang sama dengan orang yang mengikutnya sehingga hari kiamat.

Beriman orang yang bertaqwa

Firman Allah

وَالَّذِينَ يَرْمُونَ الْمُحْصَنَاتِ ثُمَّ لَمْ يَأْتُوا بِأَرْبَعَةِ شُهَدَاء فَاجْلِدُوهُمْ ثَمَانِينَ جَلْدَةً وَلَا تَقْبَلُوا لَهُمْ شَهَادَةً أَبَدًا وَأُوْلَئِكَ هُمُ الْفَاسِقُونَ

dan orang-orang yang menuduh wanita-wanita yang baik-baik (berbuat zina) dan mereka tidak mendatangkan empat orang saksi, maka sebat (deralah) mereka (yang menuduh itu) delapan puluh kali dera, dan janganlah kamu terima kesaksian mereka buat selama-lamanya. Dan mereka itulah orang-orang yang fasik

Surah An-Nur : Ayat 4

Sungguhpun ayat ini menyebut mengenai tuduhan terhadap perempuan, namun hukumnya sama terhadap tuduhan ke atas kaum lelaki dan ianya menjadi sepakat para ulama' sebagaimana yang disebut di dalam Jame' Li ahkaamil Quran oleh al Qurtubi.

Tuduhan yang tidak menepati syara' dan pula perlakuan menyebarkan serta mempertontonkan video lucah kepada umum adalah suatu yang jelas bersalahan dengan agama dan mereka berdepan dengan hukum Qazaf serta undang - undang kerana memiliki dan menyebarkan video lucah.

Doa

YA ALLAH KAMI YANG HINA INI MENADAH TANGAN DAN MENGHARAPKAN PERTOLONGAN ENGKAU YA ALLAH:-

KAMI MEMOHON ENGKAU MEMPERI PERINGATAN ATAU HUKUMAN KEPADA TANGAN-TANGAN DAN ORANG-ORANG YANG JAHAT YANG BERUSAHA MENIPU RAKYAT SEMASA MENGUNDI DALAM PILIHAN RAYA DENGAN MENGADAKAN PELBAGAI CARA YANG SEMATA-MATA UNTUK MENIPU.
YA ALLAH BERILAH PERINGATAN ATAU PEMBALASAN KEPADA ORANG YANG BERTINDAK GANAS KEPADA RAKYAT. SESUNGGUNYA ENGKAU MAHA PERKASA DAN MAHA MENGETAHU.


YA ALLAH KAMI MENDERITA SEDIH DENGAN KEPUTUSAN ITU. YA ALLAH KEPUTUSAN ITU ADALAH SATU UJIAN YANG AMAT PERIT BAGI KAMI. MOHON TETAPLAH PENDIRIAN KAMI

YA ALLAH KAMI MEMOHON ENGKAU TUNJUKKANLAH HIKMAH KEHAKIMAN ITU SEMOGA AKAN MELEGAKAN KEDUKAAN DAN KESEDIHAN DIHATI KAMI.

YA ALLAH CELAKA DAN BINASALAH MEREKA YANG ZALIM ITU DENGAN KEHINAAN DAN KEPEDIHAN.

Fatwa

Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia memutuskan bahawa pelancong bukan Islam diharuskan memasuki masjid dan ruang solat dengan syarat mendapat keizinan pihak pengurusan masjid dan perlakuan serta tingkah laku mereka tidak mencemarkan kesucian masjid dan sentiasa terkawal dan beradab.

Guna agama cetus permusuhan kaum cemarkan Islam
- Dr Asri Bekas Mufti Perlis

Peringatan AL HUJURAT: - AYAT 6

AL HUJURAT: - AYAT 6

Hai orang-orang yang beriman, jika datang kepada kamu orang fasik membawa sesuatu berita, maka periksalah dengan teliti, agar kamu tidak menimpakan suatu musibah kepada sesuatu kaum tanpa mengetahui keadaannya yang menyebabkan kamu menyesal atas perbuatanmu itu.

Ustaz Azizan Razak

Beruk kalau kita buat tak peduli dekat dia, dia pun senyap (sengap) begitu saja. Tapi kalau kita layan dia, sergah dia, habis daun pokok cermai dihinggutnya- Semasa berucap di Stadium Sultan Abdul Halim Kedah.

Rabu, 6 Mac 2013
MARCH 06, 2013 - ‘Puteri’ Sulu dakwa kumpulan Kiram masih hidup, bersedia untuk lepaskan tawanan

Jacel (kiri) berkata pakciknya bersedia untuk melepaskan empat orang Malaysia ditawan. – Gambar Reuters
KUALA LUMPUR, 6 Mac — Pemimpin pemberontak Agbimuddin Kiram dan kumpulan militannya terselamat dari serangan operasi ketenteraan Malaysia kata “puteri” Sulu, Jacel Kiram pagi ini kepada stesen televisyen Filipina.

Anak kepada Jamalul Kiram, salah seorang daripada sembilan yang mendakwa memegang takhta Sultan Sulu, mengatakan pakciknya bersedia untuk melepaskan empat orang Malaysia ditawan, akan tetapi, mahu melakukannya dihadapan media antarabangsa dan Pertubuhan Palang Merah dan Bulan Sabit Merah antarabangsa bagi membuktikan keselamatan tawanan.

“Kiram: Raja Muda masih selamat, bersedia untuk melepaskan tawanan tetapi dihadapan Palang Merah dan media antarabangsa untuk menunjukkan mereka dilepaskan dengan selamat,” kata ABS-CBN News Channel melalui akaun Twitter mereka berkenaan temuramah dengan Jacel.

Selepas beberapa pertempuran minggu lepas dengan polis Malaysia, militan bersenjata Filipina mendakwa mereka telah menangkap seorang anggota polis, dua anggota tentera dan seorang pegawai kerajaan sebagai tebusan.

Dakwaan mereka walau bagaimanapun, masih belum disahkan.

Pasukan keselamatan Malaysia menggempur pemberontak bersenjata di Kampung Tanduo di Lahad Datu, Sabah semalam, bermula dengan serangan serangan udara pada subuh dengan jet pejuang F18 dan Hawk melepaskan bom ke atas kampung.

Tetapi hampir serta-merta selepas itu, laporan berita di Filipina berkata Agbimuddin dan orang-orangnya berdiri dan memerhatikan serangan dan letupan dari lokasi tersembunyi kira-kira 1km dari kawasan bom digugurkan.

Dalam penggilan telefon kepada jurucakap Sultan Sulu, Abraham Idjirani pada pukul 9.30 pagi, Agbimuddin mengatakan orang-orangnya tidak terkena serangan dan bersedia untuk terus melawan.

Selepas serangan udara, tentera darat masuk ke dalam kampung, meneruskan Ops Daulat dengan berhati-hati untuk menghalau keluar penceroboh.

Tetapi mereka kemudian mengakui bahawa tiada siapa yang telah ditangkap dalam serangan itu. Laporan berita menunjukkan tenang dan senyap di hospital daerah Lahad Datu, yang telah diletakkan berjaga-dengan jangkaan bakal berlaku lagi pertumpuahan darah.

Sebaliknya, berita dalam media Filipina mendakwa bahawa Agbimuddin menerima bantuan daripada 10,000 penduduk Sulu dari rumah mereka di Basilan, Sulu, Tawi-Tawi dan Zamboanga di Filipina untuk membantu saudara-saudara mereka di Lahad Datu.

Dalam laporannya semalam, agensi berita dari Perancis AFP berkata jika benar penceroboh itu terlepas kawalan ketat, pasukan keselamatan Malaysia berkemungkinan akan mendapat cemuhan kerana ketidakcekapan dalam berhadapan dengan 200 lelaki bersenjata, dan khuatir kumpulan tersebut masih dalam pelarian.

Jacel, dalam wawancara dengan saluran ABS-CBN News Channel, muncul untuk mengesahkan ini sambil mengecam pentadbiran Aquino kerana tunduk kepada Malaysia dan menambah bahawa beliau masih berharap agar kebuntuan selesai dengan secara aman.

Puteri Sulu tersebut juga tidak gembira dengan label “pengganas” gelar pentadbiran Aquino terhadap pakciknya dan para pengikut, mengatakan ini menunjukkan kerajaan cuba untuk menyekat apa-apa bantuan yang mungkin boleh diterima dari masyarakat antarabangsa.

“Kami adalah rakyat Filipina. Sebagai pemimpin negara ini, kamu harus pertahankan kepentingan rakyat,” kata beliau dalam mesej kepada Presiden Benigno Aquino III, menurut akaun Twitter ABS-CBN.

“Kami tahu kami bersenjatakan kebenaran,” katanya.

Dalam kegelisahan selepas serangan semalam, Ketua Polis Negara (KPN) Tan Sri Ismail Omar mengakui semasa sidang akhbar bahawa pasukan keselamatan negara masih belum menemui seorangpun militan yang mati.

Agbimuddin dan pemberontak bersenjatanya telah mendarat di kampung pantai pada 9 Februari tanpa sebarang gangguan dari Tawi-Tawi di selatan Filipina, dalam serangan mendedahkan keselamatan longgar di pantai Malaysia.

Kumpulan, yang mendakwa menjadi pengikut Kesultanan Sulu, menegaskan bahawa Sabah adalah milik mereka kerana ia telah diberikan kepada keluarga Kiram oleh Sultan Brunei pada abad ke-17. - themalaysianinsider

hlight by : https://www.facebook.com/salmanalfarisy3000

MARCH 06, 2013 - ‘Puteri’ Sulu dakwa kumpulan Kiram masih hidup, bersedia untuk lepaskan tawanan

Jacel (kiri) berkata pakciknya bersedia untuk melepaskan empat orang Malaysia ditawan. – Gambar Reuters
KUALA LUMPUR, 6 Mac — Pemimpin pemberontak Agbimuddin Kiram dan kumpulan militannya terselamat dari serangan operasi ketenteraan Malaysia kata “puteri” Sulu, Jacel Kiram pagi ini kepada stesen televisyen Filipina.

Anak kepada Jamalul Kiram, salah seorang daripada sembilan yang mendakwa memegang takhta Sultan Sulu, mengatakan pakciknya bersedia untuk melepaskan empat orang Malaysia ditawan, akan tetapi, mahu melakukannya dihadapan media antarabangsa dan Pertubuhan Palang Merah dan Bulan Sabit Merah antarabangsa bagi membuktikan keselamatan tawanan.

“Kiram: Raja Muda masih selamat, bersedia untuk melepaskan tawanan tetapi dihadapan Palang Merah dan media antarabangsa untuk menunjukkan mereka dilepaskan dengan selamat,” kata ABS-CBN News Channel melalui akaun Twitter mereka berkenaan temuramah dengan Jacel.

Selepas beberapa pertempuran minggu lepas dengan polis Malaysia, militan bersenjata Filipina mendakwa mereka telah menangkap seorang anggota polis, dua anggota tentera dan seorang pegawai kerajaan sebagai tebusan.

Dakwaan mereka walau bagaimanapun, masih belum disahkan.

Pasukan keselamatan Malaysia menggempur pemberontak bersenjata di Kampung Tanduo di Lahad Datu, Sabah semalam, bermula dengan serangan serangan udara pada subuh dengan jet pejuang F18 dan Hawk melepaskan bom ke atas kampung.

Tetapi hampir serta-merta selepas itu, laporan berita di Filipina berkata Agbimuddin dan orang-orangnya berdiri dan memerhatikan serangan dan letupan dari lokasi tersembunyi kira-kira 1km dari kawasan bom digugurkan.

Dalam penggilan telefon kepada jurucakap Sultan Sulu, Abraham Idjirani pada pukul 9.30 pagi, Agbimuddin mengatakan orang-orangnya tidak terkena serangan dan bersedia untuk terus melawan.

Selepas serangan udara, tentera darat masuk ke dalam kampung, meneruskan Ops Daulat dengan berhati-hati untuk menghalau keluar penceroboh.

Tetapi mereka kemudian mengakui bahawa tiada siapa yang telah ditangkap dalam serangan itu. Laporan berita menunjukkan tenang dan senyap di hospital daerah Lahad Datu, yang telah diletakkan berjaga-dengan jangkaan bakal berlaku lagi pertumpuahan darah.

Sebaliknya, berita dalam media Filipina mendakwa bahawa Agbimuddin menerima bantuan daripada 10,000 penduduk Sulu dari rumah mereka di Basilan, Sulu, Tawi-Tawi dan Zamboanga di Filipina untuk membantu saudara-saudara mereka di Lahad Datu.

Dalam laporannya semalam, agensi berita dari Perancis AFP berkata jika benar penceroboh itu terlepas kawalan ketat, pasukan keselamatan Malaysia berkemungkinan akan mendapat cemuhan kerana ketidakcekapan dalam berhadapan dengan 200 lelaki bersenjata, dan khuatir kumpulan tersebut masih dalam pelarian.

Jacel, dalam wawancara dengan saluran ABS-CBN News Channel, muncul untuk mengesahkan ini sambil mengecam pentadbiran Aquino kerana tunduk kepada Malaysia dan menambah bahawa beliau masih berharap agar kebuntuan selesai dengan secara aman.

Puteri Sulu tersebut juga tidak gembira dengan label “pengganas” gelar pentadbiran Aquino terhadap pakciknya dan para pengikut, mengatakan ini menunjukkan kerajaan cuba untuk menyekat apa-apa bantuan yang mungkin boleh diterima dari masyarakat antarabangsa.

“Kami adalah rakyat Filipina. Sebagai pemimpin negara ini, kamu harus pertahankan kepentingan rakyat,” kata beliau dalam mesej kepada Presiden Benigno Aquino III, menurut akaun Twitter ABS-CBN.

“Kami tahu kami bersenjatakan kebenaran,” katanya.

Dalam kegelisahan selepas serangan semalam, Ketua Polis Negara (KPN) Tan Sri Ismail Omar mengakui semasa sidang akhbar bahawa pasukan keselamatan negara masih belum menemui seorangpun militan yang mati.

Agbimuddin dan pemberontak bersenjatanya telah mendarat di kampung pantai pada 9 Februari tanpa sebarang gangguan dari Tawi-Tawi di selatan Filipina, dalam serangan mendedahkan keselamatan longgar di pantai Malaysia.

Kumpulan, yang mendakwa menjadi pengikut Kesultanan Sulu, menegaskan bahawa Sabah adalah milik mereka kerana ia telah diberikan kepada keluarga Kiram oleh Sultan Brunei pada abad ke-17. - themalaysianinsider

hlight by : https://www.facebook.com/salmanalfarisy3000

Tiada ulasan:

Catat Ulasan