ULAMA WARASATUL AMBIA

ULAMA WARASATUL AMBIA

Wahyu

Firman Allah Swt“ Janganlah kamu cenderung kepada KEZALIMAN kelak kamu akan disambar oleh api neraka.”

Berdoalah kepada Ku, nescaya akan Ku perkenankan bagimu, sesungguhnya orang-orang yang menyombongkan diri dari menyembah Ku akan masuk neraka jahannam dalam keadaan hina dina!
-Surah Al-Mukmin ayat 60

Peringatan Ilahi

Allah SWT. Berfirman:
(وَمَن يَعۡشُ عَن ذِكۡرِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ نُقَيِّضۡ لَهُ ۥ شَيۡطَـٰنً۬ا فَهُوَ لَهُ ۥ قَرِينٌ۬ (٣٦
Yang maksudnya:
”Dan sesiapa yang tidak mengendahkan pengajaran (Al-Quran yang diturunkan oleh Allah) Yang maha Pemurah, Kami akan adakan baginya Syaitan (yang menghasut dan menyesatkannya), lalu menjadilah Syaitan itu temannya yang tidak renggang daripadanya." [Surah Al-Zukhruf : 36.]

Surah al-Saff ayat 10-12:

Allah Taala menawarkan kemenangan di dalam firman-Nya dalam Surah al-Saff ayat 10-12:

"Wahai orang-orang yang beriman! Mahukah Aku tunjukkan sesuatu perniagaan yang boleh menyelamatkan kamu daripada azab seksa yang tidak terperi sakitnya?"

"Iaitu, kamu beriman kepada Allah dan Rasul-Nya serta kamu berjuang membela dan menegakkan agama Allah dengan harta benda dan diri kamu; yang demikian itulah yang lebih baik bagi kamu, jika kamu mengetahui."

"(Dengan itu) Allah akan mengampunkan dosa-dosa kamu dan memasukkan kamu ke dalam taman-taman (syurga) yang mengalir di bawahnya beberapa sungai, serta ditempatkan kamu di tempat-tempat tinggal yang sama ada dalam syurga 'Adn. Itulah kemenangan yang besar."

Pringatan

Imam Nawawi menyebut satu hadith dimana Rasulullah SAW diwahyukan melalui mimpi. Mimpi seorang Rasul adalah benar dan wahyu daripada Allah.

Rasulullah SAW melawat neraka dan dilihat mereka yang diseksa dalam neraka itu, orang yang berzina dan memakan riba’ dan menyebarkan maklumat yang buruk sehingga perbohongan itu tersebar dengan luas, apatah lagi maklumat itu menjadi fitnah.

Dilihat seorang yang disangkut dengan penyangkut besi didagunya menembusi pipi dan mata diseksa didalam neraka, bila ditanya siapa itu, itulah penyebar maklumat bohong diseluruh pelusuk.

Hadis peringatan

Dan sabda Rasulullah SAW, “Barangsiapa yang menunjukkan satu jalan yang baik lalu orang mengikut jalan itu, dia akan mendapat pahala kerana menjalankan tugasnya dan dia mendapat pahala selagi ada orang yang mengikutnya sehingga hari kiamat.

Dan barangsiapa yang menunjukkan jalan yang buruk,maka dia berdosa kerana melakukan kerja itu dan menerima tanggungjawab dosa yang sama dengan orang yang mengikutnya sehingga hari kiamat.

Beriman orang yang bertaqwa

Firman Allah

وَالَّذِينَ يَرْمُونَ الْمُحْصَنَاتِ ثُمَّ لَمْ يَأْتُوا بِأَرْبَعَةِ شُهَدَاء فَاجْلِدُوهُمْ ثَمَانِينَ جَلْدَةً وَلَا تَقْبَلُوا لَهُمْ شَهَادَةً أَبَدًا وَأُوْلَئِكَ هُمُ الْفَاسِقُونَ

dan orang-orang yang menuduh wanita-wanita yang baik-baik (berbuat zina) dan mereka tidak mendatangkan empat orang saksi, maka sebat (deralah) mereka (yang menuduh itu) delapan puluh kali dera, dan janganlah kamu terima kesaksian mereka buat selama-lamanya. Dan mereka itulah orang-orang yang fasik

Surah An-Nur : Ayat 4

Sungguhpun ayat ini menyebut mengenai tuduhan terhadap perempuan, namun hukumnya sama terhadap tuduhan ke atas kaum lelaki dan ianya menjadi sepakat para ulama' sebagaimana yang disebut di dalam Jame' Li ahkaamil Quran oleh al Qurtubi.

Tuduhan yang tidak menepati syara' dan pula perlakuan menyebarkan serta mempertontonkan video lucah kepada umum adalah suatu yang jelas bersalahan dengan agama dan mereka berdepan dengan hukum Qazaf serta undang - undang kerana memiliki dan menyebarkan video lucah.

Doa

YA ALLAH KAMI YANG HINA INI MENADAH TANGAN DAN MENGHARAPKAN PERTOLONGAN ENGKAU YA ALLAH:-

KAMI MEMOHON ENGKAU MEMPERI PERINGATAN ATAU HUKUMAN KEPADA TANGAN-TANGAN DAN ORANG-ORANG YANG JAHAT YANG BERUSAHA MENIPU RAKYAT SEMASA MENGUNDI DALAM PILIHAN RAYA DENGAN MENGADAKAN PELBAGAI CARA YANG SEMATA-MATA UNTUK MENIPU.
YA ALLAH BERILAH PERINGATAN ATAU PEMBALASAN KEPADA ORANG YANG BERTINDAK GANAS KEPADA RAKYAT. SESUNGGUNYA ENGKAU MAHA PERKASA DAN MAHA MENGETAHU.


YA ALLAH KAMI MENDERITA SEDIH DENGAN KEPUTUSAN ITU. YA ALLAH KEPUTUSAN ITU ADALAH SATU UJIAN YANG AMAT PERIT BAGI KAMI. MOHON TETAPLAH PENDIRIAN KAMI

YA ALLAH KAMI MEMOHON ENGKAU TUNJUKKANLAH HIKMAH KEHAKIMAN ITU SEMOGA AKAN MELEGAKAN KEDUKAAN DAN KESEDIHAN DIHATI KAMI.

YA ALLAH CELAKA DAN BINASALAH MEREKA YANG ZALIM ITU DENGAN KEHINAAN DAN KEPEDIHAN.

Fatwa

Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia memutuskan bahawa pelancong bukan Islam diharuskan memasuki masjid dan ruang solat dengan syarat mendapat keizinan pihak pengurusan masjid dan perlakuan serta tingkah laku mereka tidak mencemarkan kesucian masjid dan sentiasa terkawal dan beradab.

Guna agama cetus permusuhan kaum cemarkan Islam
- Dr Asri Bekas Mufti Perlis

Peringatan AL HUJURAT: - AYAT 6

AL HUJURAT: - AYAT 6

Hai orang-orang yang beriman, jika datang kepada kamu orang fasik membawa sesuatu berita, maka periksalah dengan teliti, agar kamu tidak menimpakan suatu musibah kepada sesuatu kaum tanpa mengetahui keadaannya yang menyebabkan kamu menyesal atas perbuatanmu itu.

Ustaz Azizan Razak

Beruk kalau kita buat tak peduli dekat dia, dia pun senyap (sengap) begitu saja. Tapi kalau kita layan dia, sergah dia, habis daun pokok cermai dihinggutnya- Semasa berucap di Stadium Sultan Abdul Halim Kedah.

Isnin, 22 April 2013

Jabatan Pelajaran disalahguna: Pemantau buat laporan polisJabatan Pelajaran disalahguna: Pemantau buat laporan polis

Harakahdaily,22 Apr 2013
(Laporan polis dibuat pasukan pemantau jam 1.00 pagi di Balai Polis Kota Bharu)

KOTA BHARU: Berikutan suatu maklumat yang telah diterima daripada orang awam, pihak Pemantau Rakyat bagi negeri Kelantan telah membuat satu laporan polis di Balai Polis Kota Bharu.

Ia berkaitan salahgunakuasa yang melibatkan  pihak tertinggi dalam Jabatan Pelajaran Kelantan, Pegawai Pelajaran daerah Pasir Puteh, SPR Kelantan dan SMK Kamil, Pasir Putih, kata Mohammad Faizal Che Yusof, Ketua Pasukan Pemantau Pilihan Raya Kelantan dalam kenyataannya.

Haji Abu Samah Bin Hassan yang selesai membuat laporan polis pada jam 1:00 pagi, 19 April 2013 lalu turut diiringi 30 orang aktivis-aktivis Pemantau Rakyat yang telah menyertai bengkel pemantauan pilihan raya bertemakan “Pemantau gempur pencabul demokrasi”

Tindakan salahguna kuasa tersebut telah berlaku pada 2 April 2013 (selasa) pada jam 230-500 petang bertempat di Dewan Besar SMK Kamil, Pasir Puteh, Kelantan, yang melibatkan seramai 271 kakitangan SPR.

Program yang dinamakan Wacana Strategik Pembangunan Minda Personel telah disalahguna dengan pengisian kempen Umno dan Barisan Nasional, seterusnya memburukkan Pakatan Rakyat.

Dalam program tersebut, para kakitangan SPR telah dihasut jika mengundi Pakatan Rakyat, kuasa Melayu akan terhakis.

Pelbagai kempen yang dibuat ini amat tidak wajar dan berpatutan, tegas Faizal.

"Suatu yang amat menjijikkan dalam sistem demokrasi bilamana mereka yang terlibat mengendalikan pilihan raya umum terlibat langsung dengan kempen politik dan dipaksa mengundi parti tersebut," tegasnya.

Sehingga hebahan media ini dikeluarkan,  pihak Pemantau Rakyat terus menerima bukti bertulis dan rakaman program-program salahguna dan hasutan yang melibatkan pegawai tinggi dan kakitangan awam.

"Kami tegas untuk sedaya mungkin memastikan PRU 13 dilangsungkan dengan sehabis bebas dan adil. Kami juga memberi amaran keras kepada seluruh agensi awam untuk tidak dipergunakan oleh parti-parti politik khususnya UMNO dan Barisan Nasional bagi mengekalkan sikap profesyenal dan tidak berpihak agensi-agensi awam," kata Mohamad Faizal.

Dengan bukti bertulis dan rakaman yang diterima, pihak Pemantau Rakyat akan memanfaatkan setiap saluran undang-undang yang ada bagi mengekang aktiviti-aktiviti pencabulan demokrasi ini dari terus berlaku pada masa hadapan, katanya.

Bagi beliau, setiap rakyat termasuklah kakitangan awam hendaklah dihormati hak-hak mereka selaku warga Negara dalam membuat pilihan tanpa dipengaruhi dengan unsur-unsur tidak berpatutan serta pelbagai ugutan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan