ULAMA WARASATUL AMBIA

ULAMA WARASATUL AMBIA

Wahyu

Firman Allah Swt“ Janganlah kamu cenderung kepada KEZALIMAN kelak kamu akan disambar oleh api neraka.”

Berdoalah kepada Ku, nescaya akan Ku perkenankan bagimu, sesungguhnya orang-orang yang menyombongkan diri dari menyembah Ku akan masuk neraka jahannam dalam keadaan hina dina!
-Surah Al-Mukmin ayat 60

Peringatan Ilahi

Allah SWT. Berfirman:
(وَمَن يَعۡشُ عَن ذِكۡرِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ نُقَيِّضۡ لَهُ ۥ شَيۡطَـٰنً۬ا فَهُوَ لَهُ ۥ قَرِينٌ۬ (٣٦
Yang maksudnya:
”Dan sesiapa yang tidak mengendahkan pengajaran (Al-Quran yang diturunkan oleh Allah) Yang maha Pemurah, Kami akan adakan baginya Syaitan (yang menghasut dan menyesatkannya), lalu menjadilah Syaitan itu temannya yang tidak renggang daripadanya." [Surah Al-Zukhruf : 36.]

Surah al-Saff ayat 10-12:

Allah Taala menawarkan kemenangan di dalam firman-Nya dalam Surah al-Saff ayat 10-12:

"Wahai orang-orang yang beriman! Mahukah Aku tunjukkan sesuatu perniagaan yang boleh menyelamatkan kamu daripada azab seksa yang tidak terperi sakitnya?"

"Iaitu, kamu beriman kepada Allah dan Rasul-Nya serta kamu berjuang membela dan menegakkan agama Allah dengan harta benda dan diri kamu; yang demikian itulah yang lebih baik bagi kamu, jika kamu mengetahui."

"(Dengan itu) Allah akan mengampunkan dosa-dosa kamu dan memasukkan kamu ke dalam taman-taman (syurga) yang mengalir di bawahnya beberapa sungai, serta ditempatkan kamu di tempat-tempat tinggal yang sama ada dalam syurga 'Adn. Itulah kemenangan yang besar."

Pringatan

Imam Nawawi menyebut satu hadith dimana Rasulullah SAW diwahyukan melalui mimpi. Mimpi seorang Rasul adalah benar dan wahyu daripada Allah.

Rasulullah SAW melawat neraka dan dilihat mereka yang diseksa dalam neraka itu, orang yang berzina dan memakan riba’ dan menyebarkan maklumat yang buruk sehingga perbohongan itu tersebar dengan luas, apatah lagi maklumat itu menjadi fitnah.

Dilihat seorang yang disangkut dengan penyangkut besi didagunya menembusi pipi dan mata diseksa didalam neraka, bila ditanya siapa itu, itulah penyebar maklumat bohong diseluruh pelusuk.

Hadis peringatan

Dan sabda Rasulullah SAW, “Barangsiapa yang menunjukkan satu jalan yang baik lalu orang mengikut jalan itu, dia akan mendapat pahala kerana menjalankan tugasnya dan dia mendapat pahala selagi ada orang yang mengikutnya sehingga hari kiamat.

Dan barangsiapa yang menunjukkan jalan yang buruk,maka dia berdosa kerana melakukan kerja itu dan menerima tanggungjawab dosa yang sama dengan orang yang mengikutnya sehingga hari kiamat.

Beriman orang yang bertaqwa

Firman Allah

وَالَّذِينَ يَرْمُونَ الْمُحْصَنَاتِ ثُمَّ لَمْ يَأْتُوا بِأَرْبَعَةِ شُهَدَاء فَاجْلِدُوهُمْ ثَمَانِينَ جَلْدَةً وَلَا تَقْبَلُوا لَهُمْ شَهَادَةً أَبَدًا وَأُوْلَئِكَ هُمُ الْفَاسِقُونَ

dan orang-orang yang menuduh wanita-wanita yang baik-baik (berbuat zina) dan mereka tidak mendatangkan empat orang saksi, maka sebat (deralah) mereka (yang menuduh itu) delapan puluh kali dera, dan janganlah kamu terima kesaksian mereka buat selama-lamanya. Dan mereka itulah orang-orang yang fasik

Surah An-Nur : Ayat 4

Sungguhpun ayat ini menyebut mengenai tuduhan terhadap perempuan, namun hukumnya sama terhadap tuduhan ke atas kaum lelaki dan ianya menjadi sepakat para ulama' sebagaimana yang disebut di dalam Jame' Li ahkaamil Quran oleh al Qurtubi.

Tuduhan yang tidak menepati syara' dan pula perlakuan menyebarkan serta mempertontonkan video lucah kepada umum adalah suatu yang jelas bersalahan dengan agama dan mereka berdepan dengan hukum Qazaf serta undang - undang kerana memiliki dan menyebarkan video lucah.

Doa

YA ALLAH KAMI YANG HINA INI MENADAH TANGAN DAN MENGHARAPKAN PERTOLONGAN ENGKAU YA ALLAH:-

KAMI MEMOHON ENGKAU MEMPERI PERINGATAN ATAU HUKUMAN KEPADA TANGAN-TANGAN DAN ORANG-ORANG YANG JAHAT YANG BERUSAHA MENIPU RAKYAT SEMASA MENGUNDI DALAM PILIHAN RAYA DENGAN MENGADAKAN PELBAGAI CARA YANG SEMATA-MATA UNTUK MENIPU.
YA ALLAH BERILAH PERINGATAN ATAU PEMBALASAN KEPADA ORANG YANG BERTINDAK GANAS KEPADA RAKYAT. SESUNGGUNYA ENGKAU MAHA PERKASA DAN MAHA MENGETAHU.


YA ALLAH KAMI MENDERITA SEDIH DENGAN KEPUTUSAN ITU. YA ALLAH KEPUTUSAN ITU ADALAH SATU UJIAN YANG AMAT PERIT BAGI KAMI. MOHON TETAPLAH PENDIRIAN KAMI

YA ALLAH KAMI MEMOHON ENGKAU TUNJUKKANLAH HIKMAH KEHAKIMAN ITU SEMOGA AKAN MELEGAKAN KEDUKAAN DAN KESEDIHAN DIHATI KAMI.

YA ALLAH CELAKA DAN BINASALAH MEREKA YANG ZALIM ITU DENGAN KEHINAAN DAN KEPEDIHAN.

Fatwa

Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia memutuskan bahawa pelancong bukan Islam diharuskan memasuki masjid dan ruang solat dengan syarat mendapat keizinan pihak pengurusan masjid dan perlakuan serta tingkah laku mereka tidak mencemarkan kesucian masjid dan sentiasa terkawal dan beradab.

Guna agama cetus permusuhan kaum cemarkan Islam
- Dr Asri Bekas Mufti Perlis

Peringatan AL HUJURAT: - AYAT 6

AL HUJURAT: - AYAT 6

Hai orang-orang yang beriman, jika datang kepada kamu orang fasik membawa sesuatu berita, maka periksalah dengan teliti, agar kamu tidak menimpakan suatu musibah kepada sesuatu kaum tanpa mengetahui keadaannya yang menyebabkan kamu menyesal atas perbuatanmu itu.

Ustaz Azizan Razak

Beruk kalau kita buat tak peduli dekat dia, dia pun senyap (sengap) begitu saja. Tapi kalau kita layan dia, sergah dia, habis daun pokok cermai dihinggutnya- Semasa berucap di Stadium Sultan Abdul Halim Kedah.

Isnin, 22 April 2013

Kera beruk di hutan disusukan.Ibrahim Ali dan calon bebas Umno: Antara dua darjat

Harakahdaily,22 Apr 2013
(Dr Mahathir menyertai satu majlis anjuran Ibrahim Ali sebelum ini)


KUALA LUMPUR: Barisan pimpinan tertinggi Umno  semuanya hendak calon Bebas dari Umno dipecat tapi membisu tatkala dalam kes orang kesayangan Mahathir, Presiden Perkasa Datuk Ibrahim Ali.

Bermula dari Tun Dr Mahathir Mohamad, Presiden BN Datuk Seri Najib Razak dan timbalannya Tan Sri Muhyiddin Yassin, semua tidak memberikan sebarang ulasan pencalonan Ibrahim di Pasir Mas.

Calon Barisan Nasional (BN) bagi kerusi Parlimen Pasir Mas, Che Johan Che Pa, yang tidak menyerahkan borang penamaan calonnya bagi pilihan raya umum ke-13 dan memberikan laluan percuma kepada Ibrahim juga diumumkan bakal dipecat oleh Setiausaha Agong Umno Tengku Adnan Tengku Mansor.


(Naib Ketua Wanita Umno sudah dianggap 'kupang tembaga' oleh Umno, tetapi Ibrahim Ali...)

Pada masa yang sama calon Bebas dari Umno menghadapi pemecatan, Ibrahim pula bakal mendapat bantuan daripada jentera BN.

Menurut Setiausaha BN Kelantan Datuk Md Alwi Che Ahmad yang dipetik The Malaysian Insider, BN terbuka untuk membantu Ibrahim.

“Ini terpulang pada beliau jika beliau mahu menumpang. Pandai-pandai dia la,” kata Md Alwi.

“Apa yang penting, PAS ada lawannya,” tambah Md Alwi lagi yang membayangkan BN akan membantu Ibrahim.

Sebelum ini, Mahathir telah merayu supaya Ibrahim diberikan tempat untuk bertanding oleh BN di Pasir Mas.

Namun begitu, nama Ibrahim tidak muncul ketika Najib mengumumkan calon tapi naib presiden Perkasa Datuk Zulkifli Noordin diberikan laluan di Shah Alam.

Petang itu, SMS tersebar bahawa ada komplot untuk membatalkan pencalonan Che Johan untuk memberi laluan kepada Ibrahim untuk berlawan satu lawan satu dengan calon PAS Nik Abdul Nik Mat.

Ibrahim juga mengadakan sidang media mengenai ketidakpuasan hatinya dan berjanji akan bertanding bebas.

Calon-calon BN kali ini dilabel sebagai calon Kak Ros – apabila orang yang dibenci dan disukai Mahathir menerima nasib berbeza.
Contohnya Ketua Pemuda Umno Khairy Jamaluddin dicalonkan, anak Mahathir, Mukhriz diletakkan di DUN Ayer Hitam, kubu PAS dan bukannya Kota Seputih yang disandang Umno.

Akhirnya, apa yang diceritakan SMS itu terbukti benar, di mana Che Johan yang hadir di bilik penamaan calon enggan menyerahkan borangnya.

Beliau berkata beliau menganggap Ibrahim sebagai ayahnya, kerana itu tidak sanggup bertanding melawannya.

“Ibrahim didokong macam raja tapi ahli sendiri bertanding, Umno dianggap najis. Wanita Umno sudahpun bergolak. Layanan dua darjat ini bakal menimbulkan rasa tidak puas hati besar-besaran penyokong Umno yang sudahpun terguris hati apabila calon mereka tidak masuk senarai calon Kak Ros,” kata sumber Umno kepada Harakahdaily malam tadi.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan