ULAMA WARASATUL AMBIA

ULAMA WARASATUL AMBIA

Wahyu

Firman Allah Swt“ Janganlah kamu cenderung kepada KEZALIMAN kelak kamu akan disambar oleh api neraka.”

Berdoalah kepada Ku, nescaya akan Ku perkenankan bagimu, sesungguhnya orang-orang yang menyombongkan diri dari menyembah Ku akan masuk neraka jahannam dalam keadaan hina dina!
-Surah Al-Mukmin ayat 60

Peringatan Ilahi

Allah SWT. Berfirman:
(وَمَن يَعۡشُ عَن ذِكۡرِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ نُقَيِّضۡ لَهُ ۥ شَيۡطَـٰنً۬ا فَهُوَ لَهُ ۥ قَرِينٌ۬ (٣٦
Yang maksudnya:
”Dan sesiapa yang tidak mengendahkan pengajaran (Al-Quran yang diturunkan oleh Allah) Yang maha Pemurah, Kami akan adakan baginya Syaitan (yang menghasut dan menyesatkannya), lalu menjadilah Syaitan itu temannya yang tidak renggang daripadanya." [Surah Al-Zukhruf : 36.]

Surah al-Saff ayat 10-12:

Allah Taala menawarkan kemenangan di dalam firman-Nya dalam Surah al-Saff ayat 10-12:

"Wahai orang-orang yang beriman! Mahukah Aku tunjukkan sesuatu perniagaan yang boleh menyelamatkan kamu daripada azab seksa yang tidak terperi sakitnya?"

"Iaitu, kamu beriman kepada Allah dan Rasul-Nya serta kamu berjuang membela dan menegakkan agama Allah dengan harta benda dan diri kamu; yang demikian itulah yang lebih baik bagi kamu, jika kamu mengetahui."

"(Dengan itu) Allah akan mengampunkan dosa-dosa kamu dan memasukkan kamu ke dalam taman-taman (syurga) yang mengalir di bawahnya beberapa sungai, serta ditempatkan kamu di tempat-tempat tinggal yang sama ada dalam syurga 'Adn. Itulah kemenangan yang besar."

Pringatan

Imam Nawawi menyebut satu hadith dimana Rasulullah SAW diwahyukan melalui mimpi. Mimpi seorang Rasul adalah benar dan wahyu daripada Allah.

Rasulullah SAW melawat neraka dan dilihat mereka yang diseksa dalam neraka itu, orang yang berzina dan memakan riba’ dan menyebarkan maklumat yang buruk sehingga perbohongan itu tersebar dengan luas, apatah lagi maklumat itu menjadi fitnah.

Dilihat seorang yang disangkut dengan penyangkut besi didagunya menembusi pipi dan mata diseksa didalam neraka, bila ditanya siapa itu, itulah penyebar maklumat bohong diseluruh pelusuk.

Hadis peringatan

Dan sabda Rasulullah SAW, “Barangsiapa yang menunjukkan satu jalan yang baik lalu orang mengikut jalan itu, dia akan mendapat pahala kerana menjalankan tugasnya dan dia mendapat pahala selagi ada orang yang mengikutnya sehingga hari kiamat.

Dan barangsiapa yang menunjukkan jalan yang buruk,maka dia berdosa kerana melakukan kerja itu dan menerima tanggungjawab dosa yang sama dengan orang yang mengikutnya sehingga hari kiamat.

Beriman orang yang bertaqwa

Firman Allah

وَالَّذِينَ يَرْمُونَ الْمُحْصَنَاتِ ثُمَّ لَمْ يَأْتُوا بِأَرْبَعَةِ شُهَدَاء فَاجْلِدُوهُمْ ثَمَانِينَ جَلْدَةً وَلَا تَقْبَلُوا لَهُمْ شَهَادَةً أَبَدًا وَأُوْلَئِكَ هُمُ الْفَاسِقُونَ

dan orang-orang yang menuduh wanita-wanita yang baik-baik (berbuat zina) dan mereka tidak mendatangkan empat orang saksi, maka sebat (deralah) mereka (yang menuduh itu) delapan puluh kali dera, dan janganlah kamu terima kesaksian mereka buat selama-lamanya. Dan mereka itulah orang-orang yang fasik

Surah An-Nur : Ayat 4

Sungguhpun ayat ini menyebut mengenai tuduhan terhadap perempuan, namun hukumnya sama terhadap tuduhan ke atas kaum lelaki dan ianya menjadi sepakat para ulama' sebagaimana yang disebut di dalam Jame' Li ahkaamil Quran oleh al Qurtubi.

Tuduhan yang tidak menepati syara' dan pula perlakuan menyebarkan serta mempertontonkan video lucah kepada umum adalah suatu yang jelas bersalahan dengan agama dan mereka berdepan dengan hukum Qazaf serta undang - undang kerana memiliki dan menyebarkan video lucah.

Doa

YA ALLAH KAMI YANG HINA INI MENADAH TANGAN DAN MENGHARAPKAN PERTOLONGAN ENGKAU YA ALLAH:-

KAMI MEMOHON ENGKAU MEMPERI PERINGATAN ATAU HUKUMAN KEPADA TANGAN-TANGAN DAN ORANG-ORANG YANG JAHAT YANG BERUSAHA MENIPU RAKYAT SEMASA MENGUNDI DALAM PILIHAN RAYA DENGAN MENGADAKAN PELBAGAI CARA YANG SEMATA-MATA UNTUK MENIPU.
YA ALLAH BERILAH PERINGATAN ATAU PEMBALASAN KEPADA ORANG YANG BERTINDAK GANAS KEPADA RAKYAT. SESUNGGUNYA ENGKAU MAHA PERKASA DAN MAHA MENGETAHU.


YA ALLAH KAMI MENDERITA SEDIH DENGAN KEPUTUSAN ITU. YA ALLAH KEPUTUSAN ITU ADALAH SATU UJIAN YANG AMAT PERIT BAGI KAMI. MOHON TETAPLAH PENDIRIAN KAMI

YA ALLAH KAMI MEMOHON ENGKAU TUNJUKKANLAH HIKMAH KEHAKIMAN ITU SEMOGA AKAN MELEGAKAN KEDUKAAN DAN KESEDIHAN DIHATI KAMI.

YA ALLAH CELAKA DAN BINASALAH MEREKA YANG ZALIM ITU DENGAN KEHINAAN DAN KEPEDIHAN.

Fatwa

Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia memutuskan bahawa pelancong bukan Islam diharuskan memasuki masjid dan ruang solat dengan syarat mendapat keizinan pihak pengurusan masjid dan perlakuan serta tingkah laku mereka tidak mencemarkan kesucian masjid dan sentiasa terkawal dan beradab.

Guna agama cetus permusuhan kaum cemarkan Islam
- Dr Asri Bekas Mufti Perlis

Peringatan AL HUJURAT: - AYAT 6

AL HUJURAT: - AYAT 6

Hai orang-orang yang beriman, jika datang kepada kamu orang fasik membawa sesuatu berita, maka periksalah dengan teliti, agar kamu tidak menimpakan suatu musibah kepada sesuatu kaum tanpa mengetahui keadaannya yang menyebabkan kamu menyesal atas perbuatanmu itu.

Ustaz Azizan Razak

Beruk kalau kita buat tak peduli dekat dia, dia pun senyap (sengap) begitu saja. Tapi kalau kita layan dia, sergah dia, habis daun pokok cermai dihinggutnya- Semasa berucap di Stadium Sultan Abdul Halim Kedah.

Rabu, 8 Mei 2013

Terima kasih pengundi Cina sokong calon MelayuHarakahdaily,08 Mei 2013
TEMERLOH: PAS merakam penghargaan kepada pengundi Cina yang turut mengundi calon-calon Melayu dari PAS dan PKR dalam Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) lalu.

Menurut Ketua Penerangan PAS, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man, beliau menolak dakwaan Umno bahawa pengundi Cina bersifat rasis kerana majoritinya mengundi DAP pada PRU13 lalu berbanding calon BN.

Sedangkan katanya, banyak kerusi yang ditandingi antara calon Melayu dengan Cina dalam kawasan campuran, dimenangi oleh calon Melayu.

Ianya membuktikan bahawa pengundi Cina sanggup menolak calon dari kaum mereka sendiri yang dirasakan tidak layak menjadi wakil mereka.

“Ini sekaligus membuktikan dakwaan  bahawa pengundi cina menolak melayu hanyalah fitnah,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Dalam pada yang sama, beliau juga menyelar Umno yang bermain api perkauman dengan keputusan pilihanraya ke 13, dengan mengapi-apikan isu Cina menentang Melayu.

Tindakan ini kata Tuan Ibrahim langsung tidak berpijak kepada fakta keputusan sebenar, bahkan lebih kepada membakar perasaan rakyat bagi menimbulkan kebencian antara kaum.

Pesuruhjaya PAS Pahang itu turut mempersoalkan tindakan MCA yang menolak sebarang jawatan dalam kerajaan.

Kata Tuan Ibrahim, tindakan itu jelas menyumbang kepada jurang kebencian yang sengaja diapi-api oleh BN.

“Tindakan ini akan dilihat seolah-olah seluruh barisan kabinet dan kepimpinan di semua peringkat akan dikuasai oleh orang Melayu sahaja. Yang perlu ditanya ialah apa tujuan di sebalik tindakan ini?” soal beliau.

Tuan Ibrahim berkata sentimen perkauman sedang ditiup kuat oleh media perdana adalah bagi menutup pandangan rakyat terhadap isu-isu penyelewengan PRU13 serta kegagalan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak untuk mendapat mandat yang lebih besar sebagaimana yang diwar-warkan sebelum PRU13.

“Ia juga sebahagian usaha menutup isu pendatang asing yang turut mengundi, dan tidak mustahil tindakan perkauman ini akan disusuli dengan pelbagai tindakan bagi mengalih kemarahan rakyat terhadap kecacatan sistem pilihanraya negara ini,”

Tuan Ibrahim juga tidak menolak pandangan sesetengah pihak bahawa strategi ini mungkin adalah sebahagian dari usaha Najib bagi mengekalkan kedudukannya dari dicabar oleh Tan Sri Muhyiddin Yassin, sebagaimana nasib yang menimpa Tun Abdullah Ahmad Badawi kerana gagal mempertahankan sokongan kepada BN.

“Apakah isu perkauman ini akan menjadi penyelamat kedudukan Najib di dalam Umno setelah Tun Dr Mahathir menyatakan kekecewaannya secara terbuka terhadap prestasi terburuk BN di PRU13?” soal beliau lagi.

Di bawah diserta antara contoh kawasan campuran yang telah dimenangi oleh calon Melayu dari Pakatan Rakyat walaupun berdepan calon Cina dari BN.

Ia sekaligus menunjukkan ramai pengundi Cina yang menyokong calon Melayu dan menolak calon dari kaum mereka sendiri.

Kerusi Parlimen :-

Rafizi (PKR) menang lawan Gary Lim (BN) - Pandan.

Tan Sri Khalid (PKR) Menang lawan Tan Kok Eng (BN) - Bandar Tun Razak.

Imran Hamid (PKR) menang lawan Kong Cho Ha (BN) - Lumut.

Datuk Arif (DAP) menang lawan Hoh Khai Mun (BN) - Raub.

Kamarul Bahrin (PKR) menang lawan V.S Mogan (BN) Telok Kemang.

Khairil K. Johari menang lawan Teh Leong Meng (BN) Bukit Bendera.

Kerusi DUN:-

Datuk Anuar Abdullah (PAS) menang lawan Tan Ken Ten (BN) – Kota Lama, Kelantan.

Azan Ismail (PKR) menang lawan Datuk Toh Chin (BN) – Bandar, Terengganu.

Tengku Zulpuri (DAP) menang lawan Datuk Chuah Boon (BN) – Mentakab, Pahang,

Mohd Rashid (PKR) menang lawan Wong Mun (BN) - Pantai Jerjak, Penang.

Aminul Huda (PAS) menang lawan Teo Yew (BN)- Parit Yani, Johor.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan